Förebygg ohälsa hos unga
Hem NYHETER Förebygg ohälsa hos unga

Förebygg ohälsa hos unga

Publicerat av: Redaktionen

Stiftelsen Aktiv Skola har under lång tid engagerat sig för barn och unga som inte har samma möjlighet att delta i föreningslivet.

Stiftelsen anser att det inte är anständigt att föräldrars ekonomiska situation ska skapa ett socialt utanförskap för barnen. Nu kommer de med ett förslag som ska ge förutsättningar för alla barn oavsett ekonomisk situation att kunna ha ett aktivt och hälsosamt liv.

– För de barn och ungdomar som lever i en socioekonomiskt utsatt miljö är ett engagemang i en idrottsförening en fantastisk möjlighet att bryta utanförskapets effekter. Problemet är att det i dag är för kostsamt för många föräldrar att låta sina barn delta i dessa aktiviteter. Det kan handla om idrottsutrustning, medlemsavgifter och resor till matcher och träningar. Att socialt utsatta unga exkluderas från samhället är förenat med stora risker och kostnader. Därför presenterar vi nu förslaget om KID-avdrag, Kultur- och idrottsavdrag, för landets politiker, säger Petra Falk, ordförande i Aktiv Skola.

– Om vi vill få bukt med utanförskap, kriminalitet och gängvåld räcker det inte enbart med ökade polisiära och reaktiva insatser. Det förebyggande arbetet är betydligt mer effektivt, och ett införande av KID-avdrag skulle utgöra ett viktigt verktyg för att ge alla barn samma möjlighet att delta i kultur- och idrottsaktiviteter på lika villkor, säger Petra Falk.

KID-avdraget ska ha samma modell som RUT och ROT och innebär en skattereduktion på max 5 000 kr/barn och år. Förslaget bör utformas enligt modellen: ju lägre inkomst desto större avdragsrätt. Föreningar får ersättning vid redovisning av antal närvarande vid aktiviteter samt tillhandahållande av utrustning. Ersättningsgraden kan byggas på senast deklarerade inkomst.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>