Idrottsföreningar och ICA gör rent i skräpiga närmiljöer
Hem EFTER PLUGGET Idrottsföreningar och ICA gör rent i skräpiga närmiljöer

Idrottsföreningar och ICA gör rent i skräpiga närmiljöer

Publicerat av: Redaktionen

Nu ska en insats mot nedskräpningen göras i över 40 svenska kommuner, från Kramfors i norr till Lund i söder.

Idrottsföreningar och ICA gör rent i skräpiga närmiljöer

På varje ort är det idrottsföreningar med sin lokala ICA-handlare som går ihop för sin närmiljö och plockar skräp.

Samtidigt är det en insats för att hålla igång den svenska idrotten, eftersom alla som deltar får pengar till klubbkassan.

Med start lördag den 1 maj och fyra dagar framåt kommer stora miljöinsatsen Klara, färdiga, städa! ske på över 40 orter i lika många kommuner runtom i Sverige. Över 1 000 idrottsungdomar och ledare ska plocka skräp i sin närmiljö med sin förening eller sitt lag.

Ett gemensamt uppdrag
Uppdraget att städa bort plast och annat miljöförstörande skräp från vattendrag eller andra ytor på sin ort har de fått i samarbete med sin ICA-handlare. Tillsammans gör man gott för naturen, och för sin insats får föreningarna och lagen ett uppskattat bidrag till lagkassan. Det senare har nog aldrig varit viktigare än under denna pandemi.
– Föreningsersättningen hjälper att hålla ungdomarnas gemensamma drömmar och fortsatta aktivitet vid liv. Det är angeläget i denna tid när många unga tappar motivationen och slutar med sin idrott. Ersättningen kommer att gå till allt från förbättringar i ridklubbars ridhus  till framtida cupäventyr och läger som främjar sammanhållningen, säger Josefin Warg på Städa Sverige.

Människornas närmiljö blir en vinnare
Projektet där ICA-sponsrade föreningar får uppdrag att städa sin närmiljö heter Klara, färdiga, städa! och är ett miljösamarbete som ICA StiftelsenICA och Städa Sverige står bakom. I fjol plockade 82 föreningar bort cirka 18 ton skräp från svensk natur genom samarbetet. Nu i början av maj är det dags igen, med nya föreningar och handlare som gör en insats.

– Mycket tyder på att nedskräpningen har ökat i och med att människor rör sig mer i naturområden hemmavid, och naturen och våra vattendrag mår inte bra av skräpet. Föreningarna och ICA-handlarna tar verkligen ansvar för miljön hos sig på detta vis. Och nog finns det att göra… I Marieholm i Skåne smög Klara, färdiga, städa! igång i söndags och bara där fyllde ett ungdomslag 15 gula säckar, drygt 200 kg, med skräp, säger Josefin Warg på Städa Sverige.

Ett hållbart samhällsengagemang
För ICA är projektet ytterligare ett sätt att bidra till en positiv samhällsförändring.
– Det känns otroligt roligt och viktigt. Vi är stolta över dessa samarbeten mellan ICA-handlare och lokala idrottsföreningar där vi tar ett gemensamt ansvar för närmiljön. Tillsammans gör vi skillnad, säger Pinar Musadotter, generalsekreterare ICA Stiftelsen.

Städningen anpassas till den rådande pandemisituationen, med städning i mindre grupper med coronavstånd etcetera.

Medverkande föreningar och handlare
Från Kramfors i norr till Lund i söder – se bifogad lista för att ta del av vilka som medverkar, var de städar och när.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>