Hem TEKNIK Så tar sig Lärande i Sverige an digitalisering i skolan

Så tar sig Lärande i Sverige an digitalisering i skolan

Publicerat av: Redaktionen

Många skolor i Sverige befinner sig just nu i en digitaliseringsprocess.

Hur arbetar Lärande i Sverige framåt med denna övergång?

Ole Lidegran, IT-chef på Lärande i Sverige, berättar mer om det. Vem arbetar med koncernens digitaliseringsanda?

-Digitaliseringen äger vi tillsammans – det är en samhällsomvälvande förändring som påverkar alla.

På Lärande är det IT-avdelningen som i nära samarbete med utvecklingsavdelningen tar ansvar för att bevaka och tratta ner alla möjligheter digitaliseringen ger oss och välja vad vi ska satsa på och vad vi inte ska satsa på.

Vad har vi för mål digitaliseringen?

-Digitalisering kan rätt använt, underlätta och förbättra vårt pedagogiska erbjudande och ge våra elever en bättre lärmiljö.

Så tar sig Lärande i Sverige an digitalisering i skolan

Nya tekniker som artificiell intelligens kan användas för att underlätta lärarens vardag. Exempelvis genom att delar av den formativa bedömningen kan ske med hjälp av datorn istället. Läraren får då tid över till andra, mer värdeskapande sysslor.

-Vi vill skilja på drift och utveckling på så vis att det som vi planerar ska vara nästa stora sak inom IT och pedagogik, inte ska påverka den dagliga driften. Däremot kommer vi plocka in fokusgrupper och studera befintliga processer i skolorna och se hur digitaliseringen kan effektivisera och förbättra.

Inom vilka områden har digitaliseringen mest att bidra med?

-Oj, det kommer påverka alla delar av vår verksamhet på sätt som vi idag inte kan överblicka! Spännande och kittlande men samtidigt behöver vi gå varsamt fram för att inte störa det fina arbete som sker i våra möten med elever varje dag. Vi behöver bli mer mobila och möta eleverna där de är och med ett tydligt och gemensamt gränssnitt. Alla behöver agera och använda samma kommunikationskanaler, då blir vi tydliga i vår återkoppling och vårt erbjudande.

-Learning analytics är en trend som kommer mer och mer. Den innebär att man använder all tillgänglig data om en elev för att skräddarsy uppgifter och återkoppling så den blir relevant och intressant för eleven och därmed motiverar till ökat engagemang och högre måluppfyllelse.

Hur kommer vi jobba framåt?

-Just nu är vi i en undersökande fas där vi omvärldsbevakar och diskuterar hur vi som företag vill att våra skolor ska se ut och fungera i framtiden. När vi sedan har målbilden klar för oss, tar vi ett steg tillbaka och planerar vad behöver vi göra idag för att vara där vi vill vara om fem år. Det är den svåraste frågan men också den nyttigaste.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>