Hem FORSKNING Karin Gyllenklev gör Professorpodden

Karin Gyllenklev gör Professorpodden

Publicerat av: Redaktionen

Högskolan har nyligen haft akademisk högtid och bland annat välkomnat och installerat tolv nya professorer.

Professorerna brukar vanligtvis hålla så kallade installationsföreläsningar om sitt ämne och sin forskningsinriktning i samband med högtiden.

Karin Gyllenklev gör Professorpodden 2

Karin Gyllenklev, erfaren vetenskapsjournalist möter tolv nya professorer i Professorpodden.

Denna gång blir dessa föreläsningar i form av en poddinspelning (ljud-/radioinspelning) med vetenskapsjournalisten Karin Gyllenklev.

– Att göra det på detta sätt rimmar väl med högskolans satsning på digitalisering och högskolans vision om att göra kunskapen tillgänglig för fler, säger Anna Hallberg, ansvarig kommunikatör.

Hon fortsätter:

– Denna typ av paketering och format gör också att ”föreläsningen” kan leva längre i olika kanaler och forskningen kan på så sätt nå fler.

Podden kan läggas på professorernas forskarpresentationer på deras webbsida som ett lättsmält inslag i deras presentation. Det finns helt enkelt många fördelar med detta nya sätt att göra det på.

Populärvetenskapligt fokus

Det blir en populärvetenskaplig podcast med varje professor i ca 15-20 min där denne samtalar med vetenskapsjournalisten Karin Gyllenklev kring sin forskning. Karin Gyllenklev är en erfaren programledare i radio i till exempel Vetenskapsradion, är anlitad av bland annat Vetenskap & Allmänhet för att göra forskning tillgänglig på ett populärvetenskapligt sätt bland annat genom filmade intervjuer med forskare.

– Karin är duktig på att få forskarna att berätta så att alla kan hänga med och ställer nyfikna frågor, säger Anna Hallberg.

Innehållet kommer att ringa in vad man forskar om, varför just detta område, vad driver forskaren att forska, vad hoppas de uppnå etc. Samtalet vänder sig till en bred målgrupp och ska vara på en sådan nivå att alla kan förstå och ta det till sig, ganska lättsamt och med en personlig touch, men också innehålla en hel del matnyttig information kring aktuellt forskningsområde.

Poddsläpp på Nobeldagen den 10 december

Själva ”poddsläppet” kommer att ske på självaste Nobeldagen den 10 december kl 12.00 där man ges tillfälle att möta professorerna på campus i Restaurang Västan på scenen där. Karin Gyllenklev kommer att medverka. Karin kommer att ge var och en chans att avslöja någon liten del av vad som pratas om i podden för att locka till lyssning. De enskilda avsnitten släpps sedan ett i taget utspritt över ett antal veckor med start i samband med denna dag – då vetenskap och forskning står i centrum i Sverige.

Avsnitten kommer ligga i molntjänsten Soundcloud men finnas tillgänglig ”där poddar finns”, som man brukar säga, samt förstås på högskolans sociala kanaler och på hv.se.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>