Fordonskollo ska sätta fart på ungas intresse för fordonsbranschen
Hem SKOLNIVÅEFTERGYMNASIAL UTBILDNING Fordonskollo sätter fart på ungas intresse för fordonsbranschen

Fordonskollo sätter fart på ungas intresse för fordonsbranschen

Publicerat av: Redaktionen

I sommar lanserar Nobelgymnasiet i Karlstad ett Sverigeunikt fordonskollo för barn mellan 10 och 13 år.

Syftet är att väcka ett tidigt intresse för den snabbväxande fordons- och transportbranschen.

På kollot kommer barnen få lära sig om allt ifrån personbilar och tunga fordon till lackering samt få en inblick i hur ett jobb som yrkesförare kan vara.

Fordonsbranschen växer snabbt och är under stor omvandling. Delar av framtidens arbetskraft utbildas på Nobelgymnasiet i Karlstad. Det är också här som idén till ett fordonskollo har fötts.

– Vi har spånat på hur vi ska nå barn i lägre åldrar som har, eller kan få, ett intresse för branschen, och tror att ett dagkollo skulle kunna vara en bra inkörsport, säger Jonny Lindström, rektor för fordons- och transportprogrammet på Nobelgymnasiet.

Fordonskollo ska sätta fart på ungas intresse för fordonsbranschenKollot äger rum under två veckor med start efter midsommar och totalt kommer 40 barn i åldrarna 10 och 13 år kunna delta. Branschen är bred och därför kommer kollots dagar att ha olika teman, exempelvis personbilar, tunga fordon och bilplåt och lackering.

Utöver lärare har skolan tagit in ett antal gymnasieungdomar genom kommunens feriejobb som kommer att jobba som instruktörer.

Förra året arrangerade Nobelgymnasiet byggkollo för barn mellan 8-12 år vilket blev mycket uppskattat. Fordonskollot blir dock det första i sitt slag – både i Värmland och i Sverige.

– Vi har pratat med flertalet rikstäckande branschorganisationer men ingen känner till något liknande upplägg. Däremot välkomnas det varmt eftersom branschen skriker högt efter kompetens och arbetskraft både nu och i en överskådlig framtid, säger Jonny Lindström.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>