Sociala medier är för många barn och unga ett alldeles självklart inslag i vardagen.
Enligt en undersökning får högstadieelever, i snitt, hela 180 notifikationer i timmen från olika sociala medier och chattprogram.
Oändliga möjligheter till kontakter, kunskap och underhållning. Men det finns en baksida. Kränkande kommentarer och bilder kan postas, gillas och delas vidare, vilket leder till att kränkningar kan upplevas om och om igen.
– Barns utsatthet för kränkningar, mobbning och trakasserier på nätet är ett samhällsproblem som drabbar folkhälsan. På Friends arbetar vi varje dag med att ta bort alla trösklar, sprida fungerande verktyg och dela kunskap. Vi behöver bli fler i kampen mot mobbning och det måste ske omedelbart, säger Maja Frankel, Generalsekreterare på Stiftelsen Friends.
Friends har tidigare undersökt kränkningar på digitala plattformar. En tidigare genomförd undersökning av Flarie och Friends med över 10 000 respondenter bland åldrarna 9–19, visar att i snitt 40 procent har blivit utsatta för kränkningar och att i snitt 30% inte berättar för någon i sin närhet om de kränkningar de utsätts för på digitala plattformar. Vilket stärker bilden av att vuxna behöver sätta sig in i de forum där barn och unga är och spenderar en stor del av sin tid.
– Friends arbete är oerhört viktigt och fler vuxna behöver se, förstå och agera mot avigsidorna med barns digitala vardag där sociala medier ofta är ett centralt inslag. Vår förhoppning är att den här digitala utomhuskampanjen med sitt obekväma och drabbande utförande ska ha effekt i fråga om att fler barn får hjälp från vuxenvärlden och att det engagemanget blir långvarigt, säger Jesper Albansson, Nordisk Marknadschef på Ocean Outdoor.
Den 14 juni börjar sommarlovet. En vecka innan, den 7 juni, påbörjar barnrättsorganisationen Friends sin kampanj tillsammans med Ocean Outdoor för att lyfta nätmobbningen bland barn och ungdomar som ständigt pågår. Genom att använda sina digitala skärmar över hela Sverige låter Ocean Outdoor notiser från mobbade barns mobiltelefoner dyka upp och tränga sig på för alla att se. De är således helt autentiska. Detta för att visa oss vuxna vad som egentligen händer i det fördolda.
Och nätmobbningen tar inte sommarlov. Den pågår dygnet runt och överallt.
Nedan är ett litet urval:
– Om du anmäler bilderna jag lagt upp på dig kommer du dö
– Vi filmade dig i omklädningsrummet haha nu kan hela klassen se på Snap
– Hur kan man vilja lägga ut bilder på sig själv när man är så ful som du är?