Friskolornas riksförbund anmäler i dag kommuner som lockar elever med pengar till Skolinspektionen
Hem SKOLNIVÅGYMNASIUM Friskolornas riksförbund anmäler i dag kommuner som lockar elever med pengar till Skolinspektionen

Friskolornas riksförbund anmäler i dag kommuner som lockar elever med pengar till Skolinspektionen

Publicerat av: Redaktionen

Elever ska inte lockas med löften om pengar, utan med kunskapsresultat.

Friskolornas riksförbund anmäler Södra Lapplands gymnasieförbund till Skolinspektionen efter att det avslöjats att de erbjuder elever pengar.

Friskolornas riksförbund anmäler i dag kommuner som lockar elever med pengar till Skolinspektionen

FOTO: Mats Edman

Av Sveriges Radios granskning i slutet på förra veckan framkom att Södra Lapplands gymnasieförbund, som organiserar gymnasieskolorna i Vilhelmina och Storuman, försöker få elever att välja deras skolor genom att erbjuda dem 750 kronor i månaden under hela studietiden.

– Det är helt oacceptabelt att muta elever till att börja i en viss skola. Så får det inte gå till. Elever ska lockas med goda kunskapsresultat och en bra arbetsmiljö som erbjuder studiero, inte med bestickning, säger Ulla Hamilton, vd på Friskolornas riksförbund.

Att erbjuda elever kontanta gåvor för att de ska välja kommunernas skolor står i strid med den överenskommelse om marknadsföring i gymnasieskolorna som Friskolornas riksförbund har tagit fram tillsammans med Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) som vägledning för huvudmän som driver gymnasieskolor. Dessutom riskerar tilltaget att bryta mot kommunallagen och skollagen.

– Alla elever ska behandlas lika, det är en viktig princip. Varför ska den som väljer en annan skola, som kanske till och med är bättre, bestraffas för det genom att bli utan de 750 kronorna per månad? Vi menar att skolmutor är principiellt fel och strider mot lagen. Därför anmäler vi i dag lapplandskommunerna till Skolinspektionen. Det är viktigt att detta utreds och att skolmyndigheterna drar en tydlig gräns, säger Ulla Hamilton, vd på Friskolornas riksförbund.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>