Hem SKOLNIVÅEFTERGYMNASIAL UTBILDNING 4 av 10 gymnasieungdomar oroliga för sin ekonomiska framtid

4 av 10 gymnasieungdomar oroliga för sin ekonomiska framtid

Publicerat av: Redaktionen

Drygt 4 av 10 av de tillfrågade ungdomarna är oroliga för sin ekonomiska framtid.

Det är en av slutsatserna av Fondbolagens förenings och Ung Privatekonomis gemensamma undersökning, som också visar på att en majoritet av de tillfrågade tror att de kommer behöva spara privat till sin pension.

Fondbolagens förening har tillsammans med Ung Privatekonomi frågat ungdomar om deras syn på sin ekonomiska framtid, samt om de tror att de kommer behöva spara privat till sin pension. Frågorna har ställts efter en föreläsning om privatekonomi och sparande. Resultaten visar att många ungdomar är oroliga för sin ekonomiska framtid och att en majoritet tror att de kommer behöva spara privat till pensionen.

Ungdomar är oroliga för sina ekonomiska framtid

4 av 10 gymnasieungdomar oroliga för sin ekonomiska framtid

Elin Agorelius, verksamhetschef på Ung Privatekonomi

Fem procent av de tillfrågade ungdomarna uppger att de är mycket oroliga för sin ekonomiska framtid. Drygt 39 procent säger att de är lite oroliga. Sammantaget uppger alltså knappt 45 procent av de tillfrågade att de är oroliga för sin ekonomiska framtid. Resterande, knappt 56 procent av ungdomarna svarar nej på frågan om de är oroliga.

“Att knappt 45 procent känner en oro märker vi av när vi är ute och besöker gymnasieskolor. Hur man ska ha råd att flytta hemifrån är en vanlig fundering. Det råder även en viss förvirring hos unga, vilket ansvar har man egentligen när man blir vuxen? Ett behov av mer kunskap finns”, säger Elin Agorelius, verksamhetschef på Ung Privatekonomi.

Tre av fyra tror att de behöver spara till pensionen

4 av 10 gymnasieungdomar oroliga för sin ekonomiska framtid 2

Gustav Sjöholm, sparekonom på Fondbolagens förening.

När det gäller frågan om att spara privat till pensionen så tror en majoritet att de kommer behöva göra det. 72 procent av de tillfrågade svarar att de tror att de kommer behöva spara privat till sin pension. Drygt 20 procent svarar att de inte vet, medan åtta procent svarar att de inte tror att ett privat sparande till pensionen kommer behövas.

“För många ungdomar är pension diffust och något som händer om en evighet. Ungefär som att ha en 40-årskris som 12-åring. Därför är det glädjande att de ungdomar vi frågat har tagit till sig behovet av ett privat sparande i takt med att vi lever allt längre”, säger Gustav Sjöholm, sparekonom på Fondbolagens förening.

På frågan om hur mycket de tillfrågade ungdomarna kunde innan föreläsningen om pensionssystemet och hur de själva kan påverka pensionen, så svarade en tredjedel att det mesta var helt nytt. 56,5 procent uppgav att de kunde lite/en del om pension och nästan nio procent säger sig känna till allt.

“Kunskap är A och O för möjligheten att kunna påverka sin pension. Att Ung Privatekonomi utbildar gymnasieungdomar i privatekonomi och pension är viktigt och för en del ungdomar helt avgörande. Att endast 9 procent kände till allt som som togs upp under föreläsningen tyder på det. Vi tycker att Ung Privatekonomi är ett viktigt initiativ som vi är stola över att sponsra”, säger Gustav Sjöholm.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>