Hem Forskning Global skola når sin information i molnet

Global skola når sin information i molnet

Publicerat av: Redaktionen

Utbildningsföretaget Kunskapsskolan lägger sina IT-system i molnet, så att eleverna enkelt kan nå utbildningsmaterialet var och när som helst. Den skalbara lösningen gör att Kunskapsskolan hela tiden har den prestanda som behövs och bara betalar för det man använder.

windcloud1Kunskapsskolans satsning på en molnlösning görs i första hand för att varje skola bara ska behöva ha en internet-förbindelse för full åtkomst till systemen och för att det ska vara enkelt att skala upp och skala ned lösningens prestanda.

Idag står vi mycket starka som användare av molntjänster. Miljön är mycket flexibel och enkelt åtkomlig för alla våra skolor. Vi har effektiviserat driften och fått ned kostnaderna påtagligt, säger IT-chef Ingemar Ladekrans.

Kunskapsskolan driver 42 skolor i Sverige, Storbritannien, USA och Indien. Och inom en snar framtid öppnar företaget nya skolor i Holland och Saudi Arabien. Undervisningen utgår från principen att alla elever är olika och lär sig på olika sätt och i olika takt. För att stödja detta arbetssätt har Kunskapsskolan byggt elevdokumentationssystemet EDS. Där finns elevernas individuella utvecklingsplaner. Med systemet kan lärare, föräldrar och elever följa elevernas kunskapsutveckling.

För två år sedan fattade vi beslutet att bygga ny funktionalitet i systemet, och samtidigt göra det molnbaserat. Vi valde Microsoft Azure, inte minst för att vi har en uttalad strategi att använda Microsofts serverprodukter, säger Ingemar Ladekrans.

Som alternativ till Microsoft Azure undersökte Kunskapsskolan möjligheten att anlita en hostingleverantör som hade global närvaro, men sådana fanns knappt. Ett annat alternativ var att teckna avtal med flera olika leverantörer i skilda länder. Men det skulle vara besvärligt på många sätt och därför var Microsoft Azure och Microsofts globala nätverk med datacenter ett lätt val.

Belastningen på lösningen är ojämn. Den ökar framför allt vid terminsstarter och terminsslut. I början av terminerna ska alla planeringar och målsättningar in i systemet. I slutet av terminerna ska omdömen skrivas och alla betyg läggas in. Men det är lätt att skala upp och skala ned lösningen så att den anpassas till skolornas behov.

Vi köper IT på kran till 100 procent idag. Vi har hela tiden den prestanda vi behöver – och vi betalar bara för den vi använder. Vi behöver inte investera pengar i hårdvara. Därför sparar vi väldigt mycket pengar, säger Ingemar Ladekrans.

En viktig del av molnstrategin är att eleverna ska nå sina applikationer när som helst och var som helst med sina egna mobila datorer, surfplattor eller smartphones. För lärarna och företagets övriga medarbetares enheter används Microsoft Intune – en paketlösning för klientförvaltning och virusskydd av Microsofts molntjänster. Med den kan medarbetarnas datorer hanteras, supportas och fjärrstyras via internet.

Kunskapsskolan strävar efter att ligga i framkant med ny teknik, vilket ger företaget en klar konkurrensfördel.

Det är inte många andra skolor som kör egna system i Microsoft Azure. Vi kommer fortsätta att ligga långt framme i den här utvecklingen, säger Ingemar Ladekrans.

Summerat

UPPGIFT

Möjliggöra enkel åtkomst till företagets IT-system för elever, lärare och administrativ personal på företagets skolor runt om i världen, införa kontinuerlig anpassning av systemens prestanda till skolornas varierande behov i tiden samt sänka IT-kostnaderna.

LÖSNING

Microsofts molnplattformar Microsoft Azure och Microsoft Intune.

RESULTAT

Flexibel och enkel åtkomst till molnlösningen för samtliga skolor, effektivare drift anpassad till skolornas behov och påtagligt sänkta IT-kostnader.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>