Hem NYHETER Högskolans tekniska basår lockar allt fler till ingenjörsyrket

Högskolans tekniska basår lockar allt fler till ingenjörsyrket

Publicerat av: Redaktionen

Intresset för Tekniskt basår har ökat stadigt sedan Högskolan Väst startade utbildningen 1994.

Allt fler basårsstudenter väljer också att läsa vidare på något av högskolans ingenjörsprogram.

­– Fantastiskt rolig utveckling! Utbildningen är oerhört värdefull för oss eftersom de här studenterna lyckas mycket väl med sina ingenjörsstudier, kommenterar Per Nylén, prefekt Institutionen för Ingenjörsvetenskap, Högskolan Väst.

Högskolans tekniska basår lockar allt fler till ingenjörsyrket

Studenterna på Tekniskt basår blir allt fler på Högskolan Väst. James-Dean el Aoud är en av dem.

Höstens antagning till Tekniskt basår visar att antalet studenter nästan har dubblerats under senare år.

Av de drygt 170 studenterna har flera valt att läsa utbildningen på distans, vilket är en nyhet för det här läsåret.

– Antalet studenter som genomför hela utbildningen med godkända resultat har också ökat. Det är tack vare lärarlagets särskilda insatser för att öka genomströmningen.

Mycket glädjande är också att en allt större andel av studenterna väljer en ingenjörsutbildning vid Högskolan Väst efter sina basårsstudier, säger Per Nylén.

Rekordmånga läser vidare på högskolans ingenjörsprogram

I höst har 42 studenter som läst Tekniskt basår valt att studera vidare på Högskolan Västs ingenjörsprogram (se faktaruta nedan). Det är en klar ökning jämfört med höstterminstarten 2019 då 30 basårsstudenter gjorde samma val.

Studenterna från Tekniskt basår är en viktig grupp. En stor jämförande studie, genomförd av Per Fagrell och Lars Källander vid KTH, visar att de här studenterna klarar sig bättre i de fortsatta ingenjörsstudierna än de som sökt in via gymnasiebetyg eller högskoleprovsbetyg.

– Vi som jobbar med Tekniskt basår är stolta och glada över resultaten och jag ser tre stora vinnare med detta; samhället i stort, Högskolan Väst och framförallt den enskilde studenten, kommenterar Jens Wallin, programansvarig Tekniskt basår.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>