Hem NYHETER Idrott och hälsa utökas med 100 timmar

Idrott och hälsa utökas med 100 timmar

Publicerat av: Redaktionen

Det meddelade utbildningsminister Gustav Fridolin vid en presskonferens igår vid GIH.

Tillsammans med minister för högre utbildning och forskning Helene Hellmark Knutsson och folkhälso- och idrottsminister Annika Strandhäll ska de ta ett gemensamt och medvetet helhetsgrepp kring barns och ungas fysiska och mentala hälsa.

Riksidrottsförbundet, Gymnastik- och Idrottshögskolan, Svenskt Friluftsliv, Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund/Svenska Idrottslärarföreningen har bidragit till att regeringen har skapat initiativet Samling för daglig rörelse.

Det har bland annat resulterat i ett efterlängtat beslut att öka antal timmar i idrott och hälsa med 100 timmar som ska införas från hösten 2019. Skolverket har fått uppdraget att analysera hur dessa timmar ska fördelas för att nå så stor effekt som möjligt.

Idrott och hälsa utökas med 100 timmarEtt ord som återkom var ordet ”Äntligen” och den som först uttalade ordet var Björn Eriksson, ordförande för Riksidrottsförbundet och GIH.
– Detta är något vi kämpat för i åratal och vi hälsar med glädje att regeringen tar ett samlat grepp kring denna fråga.

Även GIH:s rektor Karin Larsén uttryckte glädje och lättnad:
– GIH har arbetat med utökning av antal timmar i idrott och hälsa långt innan jag började så det känns fantastiskt att vara med om detta beslut.

Och dessutom blir det en pedagogisk del i satsningen. Tillsammans med de andra aktörerna ska vi bidra till att öka barnens hälsa.

Med på presskonferensen var Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund/Svenska Idrottslärarföreningen. Tillsammans med RF och GIH ska de samverka för att skapa en kontinuerlig dialog om kompetensutveckling och fler behöriga lärare i ämnet.

– Idag har vi stor lärarbrist och för att öka antalet behöriga lärare ska vi ta fram lång- och kortsiktiga lösningar. Detta kan till exempel innebära kompetensutveckling så att fler grundlärare i årskurs 1-3 eller 4-6 även kan undervisa i idrott och hälsa. Denna insats pågår redan idag på GIH, säger Helene Hellmark Knutsson.

Daglig fysisk aktivitet stärker barn och unga vad gäller fokus och kunskapsinhämtning och utifrån Centrum för idrottsforsknings rapport har det visat sig att bara 22 procent av flickorna och 44 procent av pojkarna rör på sig i tillräcklig utsträckning.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>