Hem SKOLNIVÅGRUNDSKOLA Filmtävling för högstadiet och gymnasiet: Vilken fråga är viktigast att Sverige driver i EU?

Filmtävling för högstadiet och gymnasiet: Vilken fråga är viktigast att Sverige driver i EU?

Publicerat av: Redaktionen

Undervisar du elever på högstadium eller gymnasium?

Då kan din klass delta i tävlingen #EUminuten2020 och vinna 10 000 kronor till klasskassan. Prisutdelningen äger rum i Stockholm i samband med firandet av Europadagen den 8 maj.

Nu har Sverige varit medlem i EU i 25 år. Vilken samhällsfråga tycker elever på högstadiet och gymnasiet är viktigast för Sverige att driva inom EU-samarbetet?

Filmtävling på Instagram

För att delta i tävlingen ska klassen ta fram en film där det tydligt framgår vilken fråga de tycker att Sverige ska driva i EU och varför de tycker att denna fråga är viktig. Filmen får vara max 60 sekunder lång och den ska publiceras på Instagram under hashtagg #EUminuten2020 senast fredagen den 17 april. Glöm inte att fylla i tävlingsformuläret via länken längst ned eller till höger på denna sida. I formuläret ska du länka till din klass tävlingsbidrag för att deltagandet ska vara giltigt.

Vinster och prisutdelning

Det finns två priser om vardera 10 000 kronor att vinna. Ett pris i kategorin högstadieskola samt ett pris i kategorin gymnasieskola. Universitets- och högskolerådet (UHR) kommer att meddela vinnarna i respektive kategori under vecka 17-18. Förutom prissumma vinner sex elever och en lärare från varje kategori, en resa till Stockholm tur och retur i samband med prisutdelningen fredagen den 8 maj.

Tävlingsregler:

 1. Gör en film på temat ”Denna fråga vill vi att Sverige ska driva i EU.” Observera att varje skolklass bara får skicka in ett bidrag.
 2. Filmen ska presentera och tydligt argumentera för den fråga eleverna vill att Sverige ska driva i EU.
 3. Filmen ska vara max 60 sekunder lång.
 4. Filmen kan vara en spelfilm eller en animerad film.
 5. Filmen kan ha ljudeffekter, musik, text, symboler och animationer.
 6. Om filmen har talad dialog (repliker) ska de vara textade.
 7. Filmen ska publiceras på ett öppet konto på Instagram senast fredagen den 17 april, med hashtag #EUminuten2020
 8. Anmälningsformuläret (se längst ned på denna sida) ska vara ifyllt och inskickat senast fredagen den 17 april. Glöm inte att klistra in direktlänk till tävlingsbidrags-filmen i anmälningsformuläret.

UHR kan vid behov välja att ändra eller korrigera reglerna. Vid eventuella ändringar meddelas dessa i på Utbyten.se. UHR förbehåller sig rätten att använda filmbidragen i sin kommunikation om EU.

Jury
Tävlingsbidragen kommer att bedömas av en jury under ledning av UHR:s generaldirektör Karin Röding. I juryn ingår representanter från EU-kommissionens representation i Sverige, Europaparlamentets representation i Sverige samt Sveriges ungdomsorganisationer.

Juryns kriterier
Filmtävling för högstadiet och gymnasiet: Vilken fråga är viktigast att Sverige driver i EU?Juryn kommer att bedöma filmbidragen och utse vinnarna utifrån:

 • Att filmen tydligt beskriver vilken fråga klassen vill att Sverige driver i EU och varför
 • Att filmen visar på kreativitet och nyskapande
 • Att filmen uppfyller tävlingsreglerna

Juryns beslut kan inte överklagas.

Tips på förberedelser inför filmtävlingen
Förbered gärna eleverna inför filmtävlingen genom att ha en eller flera lektioner om EU. Det kan till exempel handla om EU:s historia (med koppling till varför Europadagen uppmärksammas den 9 maj varje år), hur EU är uppbyggt och fungerar, hur Sveriges roll som medlem ser ut eller vilka möjligheter det finns för svenskar att arbeta i EU:s institutioner.

Övningsmaterial
UHR har tagit fram övningsmaterial som du som lärare kan använda i klassrummet för att skapa engagemang och kunskap hos eleverna om EU och om det europeiska samarbetet.

Länk till undervisningsmaterial om EU: Till undervisningsmaterialet

Tävlingsbidraget, senast 17 april
Länk för anmälan till #EUminuten2020: Till anmälningssidan

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>