Hem SKOLNIVÅEFTERGYMNASIAL UTBILDNING Ny akademisk inspirationskurs i Strömstad

Ny akademisk inspirationskurs i Strömstad

Publicerat av: Redaktionen

Nu startar en ny akademisk inspirationskurs i Strömstad.

Den ska göra det möjligt för fler Strömstadsbor att läsa vidare på högskolan och samtidigt kunna bo kvar.

Ny akademisk inspirationskurs i Strömstad

– Det är väldigt glädjande att vi har fått till detta samarbete med Högskolan Väst och vi startar redan nu i höst en testomgång, säger Helene Evensen, Utvecklingschef, Strömstad kommun.

Syftet från kommunens håll är att öka kunskapsnivån och bredda rekryteringsbasen och på sikt stödja bland annat näringslivsutvecklingen i sin egen och kringliggande kommuner i norra Bohuslän. Kursen vänder sig till vuxna och unga som är fundersamma på vad de vill bli och vad de ska läsa.

Under 20 veckors halvtidsstudier, som ger 15 högskolepoäng, ges möjlighet att testa på högskolestudier utan att behöva flytta eller pendla långa sträckor. Tanken är också att man ska få stöd och hjälp med att komma till insikt med vad man vill studera.

– Till skillnad från traditionella högskolekurser har denna kurs en tydlig introduktionsdel med studievägledning kring att läsa på högskolan samt en avslutande del där man också får hjälp när man förhoppningsvis vill läsa vidare inom något av de ämnen man orienterat sig inom.

Kursen har också veckovisa, mer praktiska övningar där samarbetet med det lokala näringslivet står i fokus, säger Leif Berndtsson, samordnare på Högskolan Väst.

Kombinera arbete och studier

Upplägget med halvfart gör det också möjligt att både studera och jobba samtidigt och att prova flera olika ämnesinriktningar i en och samma kurs. Det kommer ges en bred orientering inom fyra områden: Ekonomi/IT/statsvetenskap, Pedagogik/beteende, Hälsa/sjukvård och Teknik.

– De som kommit på våra informationsmöten säger att möjligheten att få känna på olika ämnen inom ramen för en och samma kurs är rena drömscenariot och precis det som det som de har eftersökt. Det är både ungdomar, som inte riktigt vet vilket ämne och yrke man vill satsa på, som känner så men också många som jobbat ett 10-tal år och nu skulle vilja göra något nytt, berättar Helene Evensen.

Det var Strömstads kommun som kom med initiativet i vintras vid kontakter med högskolan via Kommunakademin Väst.

– Samarbetet med Högskolan Väst och Kommunakademin Väst har fungerat fantastiskt bra och vi hoppas att detta projekt ska leda till att fler inspireras till högskolestudier, säger Helene Evensen.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>