Hem TEKNIK Så blir barn och ungdomar bäst på programmering

Så blir barn och ungdomar bäst på programmering

Publicerat av: Redaktionen

Kravet att förstå, tolka och hantera digitala flöden eller format har ökat och förväntas spela större roll i takt med att digitaliseringen i samhället ökar.

Enligt undersökningen Svenskarna och internet som publicerades tidigare i år har 91 procent av den svenska befolkningen över 18 år tillgång till internet.

Men bristen på programmerare i både Sverige och EU redan idag är stor.

EU-kommissionen uppskattar bristen inom EU år 2020 till närmare 1 miljon, något som i stor utsträckning både påverkar ekonomi och innovationstakten i samhället.

Så blir barn och ungdomar bäst på programmeringDe personer som vet hur man programmerar och bygger sina egna applikationer har insikter som andra saknar.

Personer som saknar den förmågan kan få det svårt att navigera i det digitala samhället med samma självständighet som andra. Hur får vi fler unga att bli intresserade av teknik? Det finns flera inspirerande exempel runtom i landet där lärare och utbildare använder kodning för att stärka elever. Däribland Kodcentrum och Sigtuna Kommun.

”Digital kunskap och kreativitet värderas högt”

Kodcentrum är en organisation som jobbar aktivt för att vara en del av lösningen, genom att erbjuda barn och unga grundläggande kunskaper inom programmering för att involveras i framtida samhällsfunktioner och IT-tjänster.

Kodcentrum, som drivs av volontärer, yrkesverksamma och studerande programmerare har sett att efterfrågan på programmerare kommer öka.

Organisationen som startade för två år sedan vill introducera barn och unga mellan 9-13 år för programmering och digitalt skapande.  – Med Microsofts stöd ser vi till att Sveriges unga kan stå sig bättre i den globala konkurrensen, där digital kunskap och kreativitet värderas högt, säger Emelie Dahlström, Generalsekreterare på Kodcentrum.

Intresset är redan stort och organisationer som Microsoft, Spotify och Informator vill hjälpa till att göra svenska elever till världens bästa kodare. Microsoft har förutom många volonterande medarbetare också anordnat event för att bidra till Kodcentrums syfte.

– Att få träffa unga och lära dem koda ger väldigt mycket energi tillbaka. Jag får se deras skaparlust och utveckling, samtidigt som de får en förebild som visar att programmering kan vara något för alla, säger Ellen Hagstrand, volontär för Kodcentrum.

Kodcentrum vill förändra den syn på programmerare som finns i samhället idag och därigenom minska gapet mellan framtida studier och arbeten. Detta genom olika workshops som anordnas på fritiden, så kallade kodstugor och barnhack.

– För oss är det viktigt att stötta insatser som verkar för att stärka ungas position på den globala arbetsmarknaden, säger Joke Så blir barn och ungdomar bäst på programmeringPalmqvist, Ansvarig för Skola och Högre utbildning på Microsoft.
Read more at http://news.microsoft.com/sv-se/2016/06/29/sa-blir-barn-och-ungdomar-bast-pa-programmering/#aVYc0f3KDsDhwpiD.99

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>