Hem Event Lärargalan gav sin ära och glans till Sveriges lärare – utmärkelsen bästa lärare fick Hanna Orrling från Helsingborg

Lärargalan gav sin ära och glans till Sveriges lärare – utmärkelsen bästa lärare fick Hanna Orrling från Helsingborg

Publicerat av: Redaktionen

Igår kväll fylldes Nalen i Stockholm av förväntasfulla och festklädda lärare.

I ordet ”lära” finns en ”ära” det fanns med under hela kvällen.

Det var premiär för Lärargalan och utdelning av Lärarskapspriset. Över 700 gymnasielärare var nominerade varav fyra gick till final. Det blev till slut Hanna Orrling från Procivitas gymnasium i Helsingborg som tog hem priset.

Lärargalan gav sin ära och glans till Sveriges lärare - utmärkelsen bästa lärare fick Hanna Orrling från Helsingborg

Hanna Orrling, från Procivitas gymnasium i Helsingborg

Beata Kull, initiativtagare till Lärargalan, vill under devisen ”Alla har en lärare som gör skillnad” belysa det fantastiska arbete som lärarna gör. Hon blev själv inspirerad av sin lärare på lågstadiet som hjälpte henne utvecklas från en blyg liten tjej till att våga ta plats som konferencier vid en föreställning ett par år senare. När Beata Kull som ung vuxen sedan besökte olika framstående skolor i USA inspirerades hon av den respekt och uppskattning eleverna visade sina lärare.

  • Det bidrog till att det fanns en stolthet hos lärarna som jag tycker att alla lärare ska få känna, eftersom de gör ett fantastiskt jobb, säger Beata Kull.

Tanken utvecklades till en tävling där gymnasieelever får nominera sin lärare till Lärarskapspriset. Ett pris som delades ut för första gången vid Lärargalan på Nalen i Stockholm igår kväll.

Över 700 elever hade nominerat sina lärare och därefter hade en jury bestående av representanter från skolboksföretaget: Liber, Lärarförbundet, skolleverantörena: Sensavis, Digiexam och Skolon samt pedagogikforskaren Astrid Pettersson vaskat fram finalister och vinnaren.

De fyra finalisterna, Johan Sandell, Malin Larsson, Karl-Niklas Hult och Hanna Orrling hade alla gjort stort intryck på sina elever.

Johan Sandell från Europaskolan i Strängnäs berättade att han brinner för sina ämnen, samhällskunskap och historia, och lägger stor vikt vid att utveckla goda relationer med eleverna.

  • Jag tycker att det är roligt att vara lärare och är mån om att sprida positiv energi, säger Johan Sandell. Jag tror på att utveckla klimatet i klassrummet och bygga ömsesidig respekt.

Karl-Niklas Hult, lärare i biologi, naturkunskap och miljökurser vid Katedralskolan i Lund samt IB programmet, lyfte fram vikten av relevans, att knyta an undervisningen till verkligheten. Han menar också att läraren ska inte vara rädd för att sikta högt. Att ha tydliga förväntningar är en framgångsfaktor, många klarar betydligt mer än de tror.

  • Jag vill vägleda eleverna till kunskaper som de inte hade tagit sig till på egen hand. Jag föreläser inte, jag undervisar i dialogform, berättar Karl-Niklas Hult.

Malin Larsson, från Alvikskolan, betonade i sin tur att hon vill inspirera och fånga elevernas intresse. Hon bjussar gärna på sig själv vilket hon tror smittar av sig på eleverna. Hon är också noga med att betona medinflytande.

  • Jag ser till att vi är överens om förväntningar, planering och mål. Jag kan inte tvinga in kunskap utan måste hitta nyckeln för att låsa upp deras lust, ambition och vilja att lära. Det är så härligt när vi lyckas tillsammans! säger Malin Larsson.

Vinnaren, Hanna Orrling, utgår i sitt yrket från de egenskaper som hennes egna lärare hade och som gjorde ett stort intryck på henne.

  • De var alla kunniga och engagerade och det har jag tagit med mig i min lärarroll. Det är viktigt att förmedla till eleverna i ett tidigt skede vad som gäller och vilken riktlinje som finns. Nästa fråga blir; hur når vi dit och vilka verktyg använder vi? säger Hanna Orrling.

En inställning som tydligt uppskattas av eleverna. Hanna Orrling tog hem priset med motiveringen:

Med ett positivt och personligt förhållningssätt samt en djup sakkunnighet inom sitt ämne går denna lärare in och gör sitt yttersta för att hens elever ska uppnå högsta möjliga kunskaper. Med individen i centrum lyckas hen undervisa sitt komplexa ämnesområde på ett intressant, informativt och underhållande sätt och med en god arbetsro i fokus.”

Lärargalan gav sin ära och glans till Sveriges lärare - utmärkelsen bästa lärare fick Hanna Orrling från Helsingborg

Under kvällen bjöds på galamiddag och framträdanden, däribland inspirerande talare. En av dem var coach och föreläsare Kjell Enhager. Han poängterade bland annat att i ordet ”lära” finns ”ära” vilket var precis vad man gjorde med landets samlade lärare!

 

[slideshow_deploy id=’2234′]

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>