Hem POLITIK Utbildningsnämnden gör extra satsning för att höja resultaten

Utbildningsnämnden gör extra satsning för att höja resultaten

Publicerat av: Redaktionen

Utbildningsnämnden vill lägga in en extra växel för att höja elevernas resultat i årskurs 7-9 och samtidigt bli en mer attraktiv arbetsgivare.

Utbildningsnämnden gör extra satsning för att höja resultaten 3Nu finns ett förslag om att satsa sammanlagt 10 miljoner kronor ur det egna kapitalet för att nå målsättningarna. Pengarna ska göra det möjligt för skolorna att genomföra de olika insatser som behövs, och även för att ge nya lärare extra stöd under deras introduktionsperiod.

Utbildningsnämnden har redan prioriterat tidiga insatser och breddar nu detta arbete. Av de 10 miljoner kronorna föreslås att 7 miljoner ska användas till ytterligare satsning för att höja elevresultaten.

– Vårt initiativ ska stärka det redan pågående arbetet med att öka elevernas resultat i grundskolans senare år, säger Pernilla Tornéus, ordförande i utbildningsnämnden.

– Vi kommer använda samma upplägg som finns i projektet ”Samverkan för bästa skola” som pågår med Skolverket i Braås, Lammhult och Söraby. Det är ett arbetssätt som bygger på forskning och beprövad erfarenhet och förväntas ge ökade resultat.

Skolornas egna analyser kommer att ligga till grund för vilka unika satsningar man kommer genomföra för de extra 7 miljonerna. Även fristående skolor kommer att få del av satsningen.

De resterande 3 miljonerna läggs på att förstärka mentorskapet för nya lärare. Då ingår även nyanställda obehöriga lärare, det vill säga de lärare som anställs utan lärarexamen eller under pågående utbildning. Det kan handla om att få stöd i olika metoder för att planera och genomföra undervisning, utvecklingssamtal, bedömning och dokumentation. Det är även viktigt att träna förmågan att leda, bemöta elever och samverka med andra i rollen som lärare.

– Satsningen ska ge mer kraft till de många nya lärarna som finns i vår verksamhet så att de på bästa sätt kan bidra till högre måluppfyllelse för våra barn och elever. Det här blir också ett sätt att stärka arbetet med nyrekrytering, för att behålla personal och för att vara en attraktiv arbetsgivare, säger Stefan Bergström, 2:e vice ordförande i utbildningsnämnden.

De 10 miljonerna finansieras genom att utbildningsförvaltningen använder det egna kapitalet under 2017-2018.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>