Prisbelönt AI-pjäs spelas för alla gymnasietvåor i Helsingborg
Hem EFTER PLUGGET Prisbelönt AI-pjäs spelas för alla gymnasietvåor i Helsingborg

Prisbelönt AI-pjäs spelas för alla gymnasietvåor i Helsingborg

Publicerat av: Redaktionen

Under vecka 45 får 1 200 specialinbjudna gymnasieelever se den innovativa teaterföreställningen ”SH4D0W” – den första scenproduktionen med en artificiell intelligens (AI) i huvudrollen.

Vi hälsar pressen varmt välkommen till Helsingborgs stadsteaters Lillan tisdagen den 7 november klockan 9.50 för att se föreställningen och träffa regissör med flera!

Ett av årets största innovationsprojekt inom Helsingborg Arena och Scen AB är teaterföreställningen ”SH4D0W”. Det är en uppsättning som, med inspiration av HC Andersens klassiska saga ”Skuggan” (”The Shadow”), har förvandlats till den allra första scenproduktionen med en artificiell intelligens (AI) i huvudrollen.

Helsingborg Arena och Scen har bjudit in stadens gymnasielever till Helsingborgs stadsteater för att uppleva AI-föreställningen i förhoppningen att väcka en kreativ diskussion kring AI:s påverkan på bland annat samhället, arbetsmiljön, arbetsmarknaden, konsten, religionen, historien och framtiden. Gensvaret från skolorna har varit fantastiskt, med totalt 1 200 elever anmälda. Alla elever i årskurs 2 kommer att få se föreställningen under vecka 45.

Tillsammans med Skol- och fritidsförvaltningen har Helsingborg Arena och Scen tagit fram ett pedagogiskt material för lärarna att använda sig av både innan, under och efter teaterbesöket. Detta har möjliggjorts tack vare bidrag från Sparbanksstiftelsen Skåne.

Prisbelönt AI-pjäs spelas för alla gymnasietvåor i Helsingborg– Det är så glädjande och viktigt att kunna erbjuda och engagera Helsingborgs stads gymnasieungdomar i en föreställning som berör om möjligheter och risker kring AI-teknologin. Genom samarbete med Helsingborg Arena och Scen, Helsingborgs stadsteater och Sparbanksstiftelsen Skåne kan vi ge eleverna en helhetsupplevelse. De får ta del av pedagogiskt material, dialog med konstnärligt team, upplevelsen och efterarbetet i klassrummet med sina lärare, säger utbildningsdirektör Tony Mufic.

Föreställningen spelas totalt nio gånger under vecka 45, måndagen den 6 november till och med fredagen den 10 november.

Vi har nöjet att även bjuda in pressen, med möjlighet att se föreställningen i sin helhet eller delvis, samt träffa regissören Mikael Fock och Helsingborg Arena och Scens tillförordnade vd Jesper Larsson.

Varmt välkommen till Lillan på Helsingborgs stadsteater, tisdagen den 7 november klockan 09:50. Föreställningen startar klockan 10.00 och varar i ca 60 minuter. Därefter finns det möjlighet för intervjuer och fotografering. Föreställningen är fullbokad av elever och lärare.
Vänligen anmäl dig senast måndag 6 november klockan 15.00 tillmartina.arner@helsingborg.se

MER OM SH4D0W

Föreställningen ”SH4D0W” är inspirerad av HC Andersens saga ”Skuggan” och är den första scenkonstproduktionen med en artificiell intelligens (AI) i huvudrollen. En skådespelare improviserar live på scenen med AI, vilket gör att alla föreställningar blir olika. I pjäsen sammankopplar regissören Mikael Fock förhållandet mellan människa och maskin. I fokus står människans möte med sin virtuella skugga, som representeras av den datadrivna artificiella intelligensen. Den här föreställningen är ett antropologiskt experiment. Den undersöker om vi kan skapa den perfekta maskinen; den intelligenta artificiella maskinen; den konstnärliga maskinen; maskinen med mänskliga känslor – ja, kanske till och med mer än så; maskinen som vågar ta steg som människorna själva inte vågar ta: SH4D0W!

Föreställningen är en resa in i den artificiella intelligensens allra innersta. ”SH4D0W” är en fängslande upplevelse, driven av en levande AI, som skapar ett 3D-universum av ljud och ljus. Pjäsen spelas i en 4D Box, en teaterscen som kan skapa illusioner av så kallad blandad verklighet där virtuella 3D-objekt interagerar med människor.

Den danske regissören och producenten Mikael Fock står bakom idé och koncept. Han och hans team har under åren varit tvungna att kassera minst 20 manusversioner för att skapa en föreställning utan klassisk manusdramaturgi, men med den artificiella intelligensens förmåga att skapa nya berättelser genom liveimprovisationer med skådespelare och publik.

”SH4D0W” fick årets Reumert i kategorin Special Award i juni 2023. Reumert är det finaste danska teaterpriset som man kan få. Uppsättningen fick också ett hedersomnämnande på Ars Electronica Festival i kategorin ”AI and Live Art” i Linz Österrike.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>