Hem Nyheter Nästan 18000 studenter är antagna till lärarutbildningen

Nästan 18000 studenter är antagna till lärarutbildningen

Publicerat av: Redaktionen

Det är fler studerande än väntat som antas till speciallärar- och specialpedagogutbildningarna, samt för fritidshem, grundlärar- och förskollärarutbildningarna.

Detta är bra! Men, det är fortfarande för få som är antagna till utbildningen för ämneslärare för högstadiet.

Nästan 18000 studenter är antagna till lärarutbildningen

Robert Fahlgren, Andre vice ordförande för Lärarförbundet

Både lärarnas hälsa och elevernas resultat riskeras när lärare saknas. Lärarförbundet och SCB har beräknat att 65 000 lärare kommer att saknas år 2025.
–Lärarbristen har tagit ett fast grepp om Skolsverige och det påverkar hela samhället. Att komma tillrätta med lärarbristen borde stå högst upp på varje politikers att-göra-lista.

Men med rätt politiska beslut går lärarbristen att hejda. För att behålla de lärare vi har och locka nya till yrket måste lönerna upp och arbetsbelastningen ner.

Vi vet att det som gör att studenter väljer bort läraryrket är just lönen och arbetsbelastningen, säger Robert Fahlgren, Andre vice ordförande för Lärarförbundet.

Lösningen på lärarbristen handlar lika mycket om att värna och behålla lärare som att locka nya till yrket. Därför kräver Lärarförbundet att på nationell nivå måste riksdag, regering och arbetsgivarorganisationer ta sin del av ansvaret:

-Höj lönerna så de blir rekryterande
-Låt lärare vara lärare
-Ge bättre karriärmöjligheter
-Säkra möjligheten till kvalificerad kompetensutveckling

För mer information:
Sverige behöver fler lärare!
https://www.lararforbundet.se/artiklar/lararbrist-sverige-behover-fler-larare

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>