Många kämpar om marknaden på skolans digitala sida
Hem TEKNIK Många kämpar om marknaden på skolans digitala sida

Många kämpar om marknaden på skolans digitala sida

Publicerat av: Redaktionen

Skolan i allmänhet är en het marknad där det är viktigt för många intresenter att ta andelar.

Känslan är – efter att ha besökt SETT-2025 i Kista att just den digitaliserade skolan är extra het – och tycks inte på långa vägar vara på väg att svalna av.

I myllret av utställare och montrar lyfter vi på IT-pedagogen idag fram tre olika utställare.

Logitech

Många kämpar om marknaden på skolans digitala sidaSäg Logitech och jag är ganska säker på att de flesta av oss tänker tangentbord, datormöss, högtalare, headsets, webcams och liknande. Få tänker skola och utbildning. IT-pedagogen träffade Therese Gripenstam – Nordic Education Channel Manager – på Logitech på nämnda mässa och det blev tydligt att kopplingen till skola och utbildning inte är ett dugg långsökt för företaget själva.

”Vi är här för fjärde året nu”, säger Therese och fortsätter med att förtydliga syftet: ”Vi vill satsa på skolan och hjälpa skolorna att förstå att kreativiteten är viktig för eleverna”.

Att Logitech tillhandahåller devices för kreativitet går inte att tvivla på. Jag talar med två besökande lärare som tydligt gillar de smarta pennorna som de tycker verkar användarvänliga för eleverna och har fördelen att de går att snabbladda. Therese Gripenstam uttrycker sig liknande om de produkter Logitech visar upp i år:

”Vi vill få folk att upptäcka att våra digitala verktyg är användbara i skolan”, hon fortsätter med en både tankeväckande och rimlig jämförelse: ”Ta en sådan sak som ett headset t ex. Nästan ingen vuxen sitter idag och arbetar vid en dator, deltar i ett digitalt möte o.s.v. utan headset. Bör inte eleverna få samma känsla?” Frågan är befogad då eleverna de facto sakta men säkert ska skolas in i det vuxna arbetslivet.

Logitech vill i första hand nå beslutsfattare eftersom som Therese Gripenstam uttrycker det: ”Lärarna och skolornas IKT-ansvariga har nog redan förstått det här”.

Många kämpar om marknaden på skolans digitala sidaLenovo

Vi träffar även Lenovo och frågar ifall inte konkurrensen när det gäller att leverera surfplattor och datorer till skolor är stenhård. Säljaren på Lenovo – som väljer att vara anonym – instämmer men tillägger att ”vi är en av de tre största”. Hon bekräftar det jag säger när jag uttrycker tanken att i en stenhård konkurrens borde det vara viktigt att erbjuda något andra kanske inte erbjuder.

Lenovo vill stå ut i konkurrensen genom att vara snabba med respons – både i upphandlingssituationen och vid förfrågningar som kan uppstå senare. Man framhåller att man på företaget är väldigt innovativa och ofta kommer fram med nya och användarvänliga teknologier. Den anonyma säljaren är tydlig med att hon vet att skolor och kommuner lever i en ansträngd ekonomisk verklighet och avslutar: ”Vi är prisvärda. För ett bra pris ska man få en kvalitativ och hållbar produkt”.

Ispera

Samma vår som de planerade digitala nationella proven i Sverige havererade är det extra intressant att tala med Ispera som gjort digitala N-prov i Norge i över tio år. Företaget startade i Norge för 26 år sedan. Vi träffar Magnus Rittnor (säljare) och Cecilia Vahlin (head of Europe) och får veta att Ispera förlorade kampen när de svenska proven skulle upphandlas. Hur det hade gått med Ispera vid rodret kan vi vanliga dödliga bara gissa men över tio år av lyckade prov i Norge ger en fingervisning.

Vare sig Magnus eller Cecilia sticker ut hakan och påstår att Ispera hade lyckats bättre men något får mig att tro att de ändå tror det. Redan idag är företaget störst i landet när det gäller digitala plattformar för tentor och prov på universitetsnivå.

”Vår styrka är att vi erbjuder en gemensam bank för sådant som screening, datainsamling etc. vilket

borgar för likvärdighet i bedömningssituationer”, säger Magnus Rittnor. Cecilia Vahlin fyller på med att man har en bra inbyggd plagiatkontroll vilket med AI och dagens teknikutveckling är viktigt i ett rättsäkert hänseende.

Man kan undra vad som är huvudsyftet med att visa upp sig på en skol-IT-mässa om man redan dominerar universitetsmarknaden. Rittnor prsenterar syftet i tre steg:

1 Ispera ska behålla det vi har på universitetsnivå.

2 Vi ska visa att vi finns – utbildningssektorn är mer än bara universiteten.

3 Givetvis vill vi växa på gymnasie- och grundskolenivå. För närvarande har vi c:a 20 kommuner som kunder och i framtiden ska det förhoppningsvis bli fler.

Vi tackar för den information de tre nämnda utställarna tillhandahöll och hoppas på att ses igen i andra sammanhang.

 

Av Mattias Lundqvist

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>