5 400 sökande väljer Högskolan Väst i första hand
Hem SKOLNIVÅEFTERGYMNASIAL UTBILDNING 5 400 sökande väljer Högskolan Väst

5 400 sökande väljer Högskolan Väst

Publicerat av: Redaktionen

Den 17 april stängde anmälan till höstens högskoleutbildningar.

Efter pandemins rekordanmälningar till högskolan verkar intresset för högskolestudier ha stabiliserats på en lägre nivå, vilket märks av både nationellt och på Högskolan Väst.

I år vill närmare 5 400 personer i första hand studera vid Högskolan Väst.

Under 2020 och 2021 ledde pandemin till en ökad efterfrågan på högskoleutbildning. Denna trend vände förra året av neråt och antalet sökande till landets högskolor har minskat. När anmälan till höstterminen stängde vid midnatt den 17 april hade 375 451 personer skickat in minst en anmälan, snubblande nära förra årets 376 665.

Även Högskolan Väst märker av denna nedåtgående trend och har något färre antal sökande. I år har närmare 5 400 sökt till höstens utbildningar i första hand, det är en minskning med cirka 250 sökande från förra året.

– Det är lite förvånande att söktalen minskar när vi är på väg in i en lågkonjunktur men kanske ser vi inte effekterna av detta ännu, kommenterar Bibbi Ringsby Jansson, t f prorektor på Högskolan Väst.

Hon fortsätter:

– Vi kan också hänföra minskningen till ett förändrat utbud. Samtidigt kan vi se att vi över en längre period, före pandemiåren, ligger ganska konstant med ett högt söktryck. Positivt är också att antalet sökande ökar på avancerad nivå, vilket skapar möjligheter till kompetensutveckling för fler.

Socionomprogram mest populärt
Liksom förra året är det Socionomprogrammet med socialpedagogisk profil som toppar listan över flest antal sökande på grundnivå, följt av Sjuksköterskeprogrammet. De mest sökta programmen på avancerad nivå är Magisterprogram i ledarskap – leda, styra och organisera, Barn- och ungdomsvetenskapligt magisterprogram samt Magister i robotik och automation.

De mest sökta programmen på grundnivå (förstahandssökande):

 • 5 400 sökande väljer Högskolan Väst i första handSocionomprogrammet med socialpedagogisk profil
 • Sjuksköterskeprogrammet
 • Mäklarekonomprogrammet, fastighet och finans
 • Programmet för socialspsykiatrisk vård
 • Nätverksteknik med IT-säkerhet
 • Webmaster
 • Systemutveckling – IT och samhälle

Mest sökta kurserna (förstahandssökande)

 • Arbetsledning
 • Sexologi: Barns och ungdomars sexualitet
 • Företagsekonomi, 1-30 hp (nätkurs)
 • Socialpedagogiskt arbete, avancerad nivå
 • Agil projektledning

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>