Hem NYHETER Run and find – Lansering av nytt mobilspel som sätter barn i rörelse

Run and find – Lansering av nytt mobilspel som sätter barn i rörelse

Publicerat av: Redaktionen

Att barn och ungdomar rör sig allt mindre är en stor samhällsutmaning.

Inom projektet IoT för folkhälsa genom sport och friluftsliv har en prototyp av av ett platsbaserat mobilspel tagits fram och testats i Åre och Östersund.

Run and find - Lansering av nytt mobilspel som sätter barn i rörelse

Syftet med spelet är att få barn och ungdomar i rörelse i naturområden. Nu ska företaget Thnx marknadslansera och vidareutveckla spelet.

PEP-rapporten 2020 visar att endast 2 av 10 barn når den rekommenderade mängden fysisk aktivitet, där stillasittande skärmtid konkurrerar om barns tid. Projektet IoT för folkhälsa genom sport och friluftsliv, som koordinerats av Peak Region AB under 2018-2020 tar avstamp i problematiken med barns minskade fysiska aktivitet samt de möjligheter internet of things-teknologi skapar för interaktiva fysiska miljöer och gamification.

I projektet har tidigare forskningsunderlag samt nya tester med barnfamiljer legat till grund för utvecklingen av ett platsbaserat mobilspel.

Spelplattformen heter Run and find och handlar om att på angiven tid samla digitala objekt i ett avgränsat område med hjälp av den egna mobiltelefonen.

Spelet är fullt anpassningsbart för olika varumärken, geografiska områden och sammanhang. Licenserna kommer nu kunna tillgängliggöras för exempelvis kommuner, temaparker och campingar. Spelet kan användas ur ett folkhälsoperspektiv likväl som en rolig aktivitet som stärker attraktionskraften i ett område. Betaversionen som utvecklats är Oknytt – Jakten på amuletten, som i år har testats på olika spelbanor i Östersund och Åre.

– Spelet har en enorm potential eftersom det kan placeras på olika platser och i olika sammanhang och därför riktas till olika målgrupper. I Östersund har vi sett att banan som ligger i ett skolområde har fått flest användare vilket är väldigt roligt, säger Mia Wiktor Lunde, Friluftslivsutvecklare Östersunds kommun.

Run and find är framtaget i samarbete mellan projektparterna Forefront Consulting Group, Uppsala Universitet, RISE Research Institutes of Sweden, Peak Region AB samt Åre och Östersunds kommuner. Projektet avslutades i augusti 2020 och företaget Thnx, som är experter på att utveckla digitala produkter och tjänster, tar nu över spelet för marknadslansering, vidareutveckling och förvaltning. Produkten kommer drivas från dotterbolaget Exenze AB (tidigare Handla.io) som idag levererar framgångsrika digitala skattjakter för köpcentrum, mässhallar och andra spännande lokaler.

– Plattformen Run and find och spelet Oknytt – Jakten på amuletten är en riktigt bra grund att stå på för en lansering internationellt. Vi har redan några intresserade kunder och en tydlig väg framåt mot internationell skalbarhet i produkten. Spelet har ett tydligt aktivitetsfokus och kan bidra till gott i samhället vilket är riktigt positivt. Nu fokuserar vi på att förtydliga värdeerbjudandet till kunder så som kommuner, skolor och campingar samt förenkla onboarding av nya kunder, säger Richard Lindberg, Koncernchef på Thnx och VD på Exenze (tidigare Handla.io).

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>