Hem NYHETER Sex av tio svenskar är hackade

Sex av tio svenskar är hackade

Publicerat av: Redaktionen

Ny statistik från mySafety Försäkringars kostnadsfria tjänst Hackad.se visar att 60 procent av alla svenskar har fått sitt e-postkonto hackat det senaste kvartalet.

Av dem befinner sig 29 procent på den högsta risknivån och värst drabbat är användaruppgifter kopplade till Gmail-konton.

Sex av tio svenskar är hackade 2

Sex av tio svenskar är hackade

I fjol blev över 200 000 svenskar ID-kapade. Ofta börjar det med att bedragaren kommer över känsliga uppgifter på nätet vilket leder till att varor köps och lån tas i den drabbades namn.

På Hackad.se kan du se om dina kontouppgifter finns eller har funnits öppet tillgängliga på nätet. Nu visar ny statistik från tjänsten att 60 procent av över 4 000 konton var hackade under juli, augusti och september.

– ID-kapningar är ett av Sveriges vanligaste brott och därmed är vi inte förvånande över att sex av tio svenskars e-postkonton är hackade.

Det senaste året har mer än 2 miljoner svenskar utsatts för försök och det är oroväckande. Blir kaparna bara en promille mer effektiva är hävstångseffekten av genomförda ID-kapningar enorm, säger PA Prabert, vice koncernchef mySafety.

På Hackad.se genomförs sökningar i en av världens största databaser, från säkerhetsbolaget Defentry, med förteckningar över läckor med stulen information från olika källor på nätet. Databasen består idag av över 10,5 miljarder personliga uppgifter. Användaren skriver in sin epostadress och får direkt mer information om adressen finns med bland de olika kända intrång som gjorts genom åren på olika hemsidor och andra tjänster på nätet. Om så är fallet skickas också mer information via e-post, bland annat med en angiven risknivån och tips på hur de kan skydda sig och minimera riskerna.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>