Hem SKOLNIVÅGYMNASIUM Växande intresse för e-sport bland gymnasieelever i Nyköping

Växande intresse för e-sport bland gymnasieelever i Nyköping

Publicerat av: Redaktionen

Intresset för e-sport växer lavinartat, i Sverige och internationellt.

På LBS Kreativa gymnasiet i Nyköping studerar elever som vill satsa på en karriär som proffsspelare, eller själva arrangera event inom sporten i framtiden.

Imorgon 24 oktober deltar skolan i den årliga gymnasiemässan på Rosvalla Arena.

Växande intresse för e-sport bland gymnasieelever i Nyköping

Mer än 191 miljoner människor spelar eller följer e-sport mer än fyra dagar i veckan enligt Svenska E-sportföreningen. Nu växer även intresset för gymnasieutbildningar inom e-sport. På LBS i Nyköping erbjuds för första gången utbildningen genom det estetiska programmet.

– Vi startade vår utbildning inom e-sport förra året, berättar Henrik Ericsson, rektor på LBS i Nyköping. – Eleverna som studerar e-sport hos oss är otroligt drivna med en ambition att utvecklas ännu mer. Hos oss får de grunderna för att komma riktigt långt.

E-sport är en förkortning av “elektronisk sport” och ett samlingsnamn för alla tävlingar som utförs i en virtuell miljö, såsom exempelvis tv-spel, datorspel, virtual reality eller mobilspel.

För att bli framgångsrik inom e-sport måste en spelare vara både mentalt och fysiskt förberedd. En match kan pågå i många timmar och ha prispengar på flera miljoner. Kända turneringar är bland andra Dreamhack, The International och World Cyber Games.

– E-sportsinriktningen på skolan ger mig möjligheten att utveckla och finslipa alla detaljer som gör skillnad i mitt spelande, säger Nils Lindell, elev på skolan i årskurs 2 som valt e-sportinriktningen.

Fysisk och mental träning på schemat

På LBS i Nyköping är det idag 27 elever som valt utbildningen mot e-sport. Eleverna som vill satsa på en karriär som proffsspelare väjer fördjupningen Talang. Elever som istället vill satsa på att bli vassa eventarrangörer väljer Event, där ämnen som marknadsföring, företagande, streaming och medier ingår.

– Båda fördjupningarna innehåller spelträning men också fysisk och mental träning, berättar Henrik Ericsson. – Samtidigt är det viktigt att nämna att det estetiska programmet också är högskoleförberedande. Med andra ord har eleverna möjlighet att studera vidare på universitet eller högskola i framtiden, oavsett om de tänker satsa på en proffskarriär inom e-sport eller ej.

Gymnasiemässa 24 oktober

Imorgon 24 oktober är det dags för årets gymnasiemässa där alla skolor i Nyköpings kommun deltar. För mer information om skolans satsning på e-sport eller ett besök på skolan – kontakta rektor Henrik Ericsson.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>