Hem EVENT Nu är det dags för LÄSLOV vecka 44!

Nu är det dags för LÄSLOV vecka 44!

Publicerat av: Redaktionen

Måndag 28 oktober börjar Läslovet, en vecka då alla i skolåldern – från förskoleklass till gymnasiet – kan ta del av kreativa och inspirerande aktiviteter landet över.

Temat i år är MILJÖ OCH KLIMAT.

Nu är det dags för LÄSLOV vecka 44!Läslov är som ett grävlingsgryt, det har många ingångar. Vi tror att alla kan hitta sin egen väg till läsningen, berättandet och skrivandet. Utforska de hundratals aktiviteter som äger rum landet över vecka 44 på www.läslov.se/kalendarium.

Under vecka 44 förändras Sverige. Från norr till söder vrids och vänds det på allt vad läsning kan vara. Bibliotek är beredda. Bokhandeln och livsmedelsbutiker bullar upp med böcker. Många till specialpris, veckan till ära. Restauranger har böcker för de yngsta läsarna. Många av evenemangen sker på oväntade platser. Författare dyker upp och poeter, rappare och skådespelare – alla som på ett eller annat sätt arbetar med ord.

Årets tema är MILJÖ OCH KLIMAT

Ingen har undgått det viktiga och akuta i frågan om miljö och klimat. På hemsidan erbjuder vi tips på läsning, film, spel och andra kulturyttringar som kan kopplas till temat. Och lästipsen omfattar allt från rena dystopier till regelrätta faktaböcker om vår jord. Den inspirationsdag vi hade 2 september i ABF-huset knöt också an till temat.

Heja jorden!

18 oktober – 31 oktober ingår boken Heja jorden! av Jörn Spolander med illustrationer av Stina Wirsén i Happy Meal. Den är speciellt framtagen för Bok Happy Meal på initiativ av Läsrörelsen och i samarbete med Alfabeta Bokförlag. Berättelsen lyfter hållbarhets- och miljöfrågor på ett fantasirikt och pedagogiskt sätt för barn och familjer. I Heja jorden! får läsaren följa Jol som bor på en planet långt ute i rymden och som genom rymdteleskop upptäcker och fascineras av den vackra planeten jorden. Jol ser stora moln av utsläpp från fabriker och förfasas över vad människorna som bor där gör med planeten, men en dag ser hon hur barn börjar protestera. I boken får läsaren även enkla tips på vad man själv kan göra för att minska klimatavtrycken.

18 oktober – 31 oktober finns också Julia sätter sig av Lisa Moroni och Eva Eriksson i Bok Happy Meal.

Vad håller ni på med? En antologi om klimatet

En bok för alla ger i höst ut antologiboken Vad håller ni på med? En antologi om klimatet.

Författare, musiker, poeter, serietecknare och aktivister medverkar – bland andra Greta Thunberg, Björn Wiman, Annika Norlin, Elisabeth Östnäs, Mats Söderlund, Mats Jonsson, Ellen Ekman, Inger Edelfeldt och Herman Geijer.Boken belyser förändringarna i vårt klimat i allt ifrån faktatexter till poesi.

Novelltävling om miljö och framtidsdrömmar

Novelltävlingen för unga upp till 16 år anordnas av Tidningen Julia, Barnens bibliotek, Egmont Publishing och Läsrörelsen. (https://www.barnensbibliotek.se/tabid/547/Default.aspx)

Den stora skräpshowen

Skräp både till land och havs är ett stort miljöproblem idag. Runt om i landet tar Den stora skräpshowen på ett enkelt och musikaliskt sätt upp frågan.

Axplock av evenemang inför och under LÄSLOVET vecka 44

Polarbibblo – Din bok kommer

Under Läslovet öppnar Biblioteken i Norrbotten ett särskilt digitalt lånekort för den som bor i kommunerna Boden, Haparanda, Jokkmokk, Kiruna, Piteå och Övertorneå. På det Läslovskortet går det att låna en hemlig bok och få den hemskickad till sin postlåda. Din bok kommer är till för den som är 6-18 år och vill låna en hemlig bok med det digitala Läslovslånekort.

Quizen öppnas också igen. Ett nytt quiz finns om konstiga djurfakta!

Science Fiction Bokhandeln

Läslovet i Stockholm firas med en heldag på temat FANTASY. På programmet står författarbesök, häxeriprat, rollspel och workshop i att skriva historisk fantasy – och mer kan komma, håll koll på eventet för uppdateringar. (https://www.facebook.com/events/540791293346261/

Novelltävling på Solna bibliotek

Flera år i rad har Biblioteken i Solna tillsammans med Bibliotek Sundbyberg anordnat en Novelltävling för åldrarna 12 till 20 år. Den avslutas med en Novellprisfest och vinnarna publiceras bland annat i en antologi.

Läslovsfrestivalen

Biblioteken i Falun anordnar en Läslovsfrestival för lovlediga barn & unga.Under hela läslovet v. 44 händer det roliga saker runt om på Biblioteken i Falun, som serieworkshop, poesiworkshop och bokcirkel. Författaren och serieteckningaren Peter Bergting berättar om sin bok Drakar – Från Smaug till Katla.

Mysrysigt Läslov på Junibacken

Att höstlovet blivit läslov firas såklart ordentligt på Junibacken. Under läslovet v. 44 monsterfieras hela Junibacken!

Den hyllade musikalen Monstret och människorna spelas varje dag, biljetter till föreställningen köps i entrékassor eller på ticketmaster.se.

Rollspel för superhjältar

”Nu har du chansen att få vara superhjälten!” säger författaren Daniel Lehto som anordnar rollspel tillsammans med Stadsbiblioteket på Götaplatsen i Göteborg och Göteborgs Seriefestival. Deltagarna får hänga med på äventyr in i Röda maskens värld, ett rollspel baserat på bokserien Lehtos Handbok för superhjältar.

Akademibokhandeln i Bromma

Michael Wiander signerar sina böcker om Dexter Olsson och informerar om årets stora uppfinningstävling på Bromma Blocks 26 oktober och Mäster Samuelsgatan 28-30 oktober.

Skärholmen bibliotek fyller 50 år

Sjung och ramsa: Lennart Hellsing-allsång på Skärholmens bibliotek.

Läsning tillsammans av Min vän Jim av Kitty Crowther. För barn 4-6 år.

Fruängens bibliotek

Ann-Helén Laestadius kommer till Fruängens bibliotek för att prata om sitt samiska och tornedalska ursprung och om sina böcker.

Mysterievecka på Lycksele bibliotek

LÄSLOV på Lycksele bibliotek är en mysterievecka. Det anordnas tävlingar och klurigheter för alla åldrar, med fina priser. En är Hitta Racerråttan, som gömmer sig på olika platser varje dag. Och boktips, spökhistorieberättande, tillgång till pysselbord och robotlek, där barnen leker med robotvänner.

Evenemang i hela landet

Digital läsning gratis med Readly under Läslovet

För att ge ännu fler möjlighet att hitta läsglädje har Readly valt att släppa hela sin tjänst gratis inför och under Läslovet. Som en del av satsningen har Egmont, i samarbete med Readly, även tagit fram specialutgåvor av Bamse och Kalle Anka med Läslovsfokus.

Readly släpper också specialnummer av tidningarna Modern psykologi och Språktidningen under Läslovet. https://se.readly.com/laslov

Halva priset på utvalda serier hos Pressbyrån

Pressbyrån bjuder på halva priset på utvalda serier under veckorna 43 och 44 – och passar på att påminna om vikten av läsning på ett lustfyllt sätt.

Bamses Läsutmaning

Under Läslovet vecka 44 håller Egmont Publishing i en läsutmaning på www.bamse.se. Varje dag under Läslovet får deltagarna en ny utmaning om hur eller på vilket sätt de ska läsa.

Bok Happy Meal – ett samarbete mellan Läsrörelsen och McDonald’s alla restauranger

Efter Böckerna Heja jorden! och Julia sätter sig:

1 november – 14 november finns dels Pratglade Elias av Essi Kummu och Marika Maijala och dels Bergtrollens nya hem av Jan Lööf.

15 november – 28 november finns dels Tick-Tack av Lena Anderson och dels Den krångliga kråkan av Lennart Hellsing och Poul Ströyer.

Akademibokhandeln gör flera nyhetsbrev med olika erbjudanden. På sociala medier laddas för Läslov. Butikerna är Läslovs-skyltade. Annonserar i dagspress.

Ugglan arbetar med skyltmaterial och specialerbjudanden i sina butiker.

Bokus har banners, nyhetsbrev och specialerbjudanden.

Läromedia gör Läslovskatalog som skickas ut till Sveriges skolor.

Adlibris jobbar med nyhetsbrev, banners och displayannonser – på nätet och i butik.

ICA har gjort DR utskick till två miljoner hushåll. Kampanjyta med krysskylt och podiesvep i 86 butiker.

Resultat av satsningen LÄSLOV vecka 44

Nätverket LÄSLOV vecka 44 är ett brett läsfrämjande samarbete som startade 2015.

Läslov drivs av Läsrörelsen med elevorganisationer, bokförlag, bibliotek, bokhandel, idrottsföreningar, fackliga organisationer, kulturinstitutioner och företag i ett stort växande nätverk med i dag drygt 80 medlemmar. Målet var att ersätta Höstlovet med Läslovet, något som statsminister Stefan Löfven anslöt sig till i sitt sommartal i augusti 2016.

Läslovet har fått genomslag i politiken på flertalet sätt sedan starten. I budgetpropositionen 2016/2017 under rubriken Läsfrämjande insatser fanns texten: ”För att stötta Läsrörelsens initiativ Läslov v. 44 har regeringen bl.a. för avsikt att ge stöd till läsfrämjande aktiviteter inför och under skollov.” Det har inneburit extra ekonomiskt stöd via Kulturrådet till bland annat bibliotek för att kunna arrangera läsfrämjande aktiviteter under skollov.

Våren 2018 gav regeringen också direktiv till Skolverket att stärka Läslovet.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>