En sopbil kommer lastad med lek och utbildning till förskolan
Hem SKOLNIVÅFÖRSKOLA En sopbil kommer lastad med lek och utbildning till förskolan i Karlstads kommun

En sopbil kommer lastad med lek och utbildning till förskolan i Karlstads kommun

Publicerat av: Redaktionen

Den här veckan stannar sopbilen extra lång tid på några av förskolorna i Karlstads kommun.

Det är Karlstads Energi som genomför ett pilotprojekt för att prata med barnen om vikten av återvinning.

Lekar, stora ögon samt nyfikna och glada barn har präglat besöken.

Sopbilsturnén runt om i kommunen består av totalt åtta stopp och kommer nå ungefär 460 förskolebarn. Initiativet kommer från Karlstads Energi och är en aktivitet i deras arbete med att nå ut till Karlstadsborna med information om återvinning och återbruk. Målsättningen rimmade väl med barn- och ungdomsförvaltningens omfattande arbete kring miljö- och klimatarbete, varpå samarbetet mellan de kommunala delarna gifte sig fint i projektet.

Det är första gången besöken genomförs på ett strukturerat sätt och veckan får vara ett pilotprojekt. Om både Karlstads Energi och barn- och ungdomsförvaltningen är nöjda med genomförandet och effekterna ska möjligheten att få till det här oftare undersökas.

En sopbil kommer lastad med lek och utbildning till förskolan

Barn som sorterar tidningar och förpackningar och får lära sig vad de kan bli när de återvinns.

− Det är så kul att träffa barnen som är nyfikna och engagerade, och de kan så mycket! Vi vet att de kommer fortsätta utbilda där hemma, berättar Catrine Halvardsson, hållbarhetskommunikatör på Karlstads Energi.

När sopbilen rullar in har barnen tidigare blivit uppmanade att plocka skräp utomhus, som de sedan får kasta rakt ner i sopbilen. De får också provsitta sopbilen, höra sophämtaren Christina berätta om vad som är viktigt att tänka på när de ser en sopbil ute i staden samt leka återvinningslekar.

− På barn- och ungdomsförvaltningen arbetar vi brett och omfattande med miljö- och klimatfrågor, från förskolan upp till årskurs nio, därför är det extra roligt att göra den här gemensamma satsningen kring återbruk och återvinning. Intresset och nyfikenheten för sopbilen och återvinning hos barnen är jättestort, säger Klara Perhamre projektledare på barn- och ungdomsförvaltningen.

− En tidning kan bli toalettpapper och en plastflaska kan bli en leksak, säger en av de små miljöhjältarna efter besöket från sopbilen.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>