Hem FORSKNING Nu startar polisutbildningen på Malmö universitet

Nu startar polisutbildningen på Malmö universitet

Publicerat av: Redaktionen

På måndag, 21 januari, börjar omkring 100 polisstudenter sina studier vid Malmö universitet.

Det är första gången som polisutbildning ges i Skåne.

För Malmö universitet är det ett viktigt utbildningsuppdrag för att bidra till att minska brottsligheten och öka tryggheten i samhället.

Nu startar polisutbildningen på Malmö universitet

Malmö universitet har på uppdrag av Polismyndigheten fått förtroendet att starta grundutbildning till polis. Totalt är det fem lärosäten i landet som bedriver polisutbildning. Förutom nykomlingarna Malmö universitet och Borås högskola bedrivs utbildningen även vid Södertörns högskola, Linnéuniversitetet och Umeå universitet. Antagning sker både vår- och hösttermin. Utbildningen tar två och ett halvt år och det är mycket som ska hinnas med under den relativt korta utbildningstiden.

Grov brottslighet i Malmö

—Vi anser att det är av största vikt att våra framtida poliser får rätt kunskaper för att möta de problem med bland annat grov brottslighet som finns i Malmö och övriga landet, säger Caroline Mellgren, docent och föreståndare för polisprogrammet på Malmö universitet. Våra strategier för att utbilda professionella och kunniga poliser är:

Utbildningen ska vara forskningsanknuten. De metoder och tekniker som lärs ut ska ha sin grund i forskning och beprövad erfarenhet. En polis ska utveckla en förmåga att göra självständiga bedömningar i olika situationer. En student som har en kritisk och reflekterande förmåga klarar sin yrkespraktik bättre.

Våra studenter ska bli medvetna om olika maktordningar. En bra polis är medveten om olika maktordningar både under ingripande och i mötet med olika människor vid utredning och i dagliga möten med kollegor.

Vi ska arbeta med breddad rekrytering och breddat deltagande. Färre än vad tionde som började utbildningen våren 2018 hade utländsk bakgrund. Vi kommer att arbeta för att locka fler sökande med utländsk bakgrund och fler kvinnor till polisutbildningen. För att polisen ska kunna möta alla invånare måste de också spegla Sveriges befolkning.

Idag drivs alla polisutbildningar på uppdrag av Polismyndigheten, som också upprättar en gemensam utbildningsplan. På sikt vill Malmö universitet liksom flera andra lärosäten att utbildningen blir en regelrätt högskoleutbildning på kandidatnivå. Även polisförbundet driver att utbildningen ska förlängas. Det skulle ge studenterna möjlighet att återvända till högskolan/universitetet för vidareutbildning.

—Vi tror att det skulle ge framtidens poliser ännu bättre förutsättningar att möta den alltmer komplexa brottsligheten, säger Caroline Mellgren.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>