Ny rapport ska stärka lärosätenas uppdragsutbildning
Hem UNDERSÖKNING Ny rapport ska stärka lärosätenas uppdragsutbildning

Ny rapport ska stärka lärosätenas uppdragsutbildning

Publicerat av: Redaktionen

Genom uppdragsutbildning kan Sveriges lärosäten bidra till livslångt lärande och kompetensutveckling i ett alltmer konkurrensutsatt och globaliserat arbetsliv.

Ny rapport ska stärka lärosätenas uppdragsutbildning

Nu presenteras en pinfärsk rapport om hur lärosätena på bästa sätt kan arbeta med och organisera uppdragsutbildning.

Rapporten är ett resultat av projektet LUPP – Samverkan om livslångt lärande och uppdragsutbildning som genomförts mellan sex lärosäten under ledning av Högskolan Väst.

– Projektet har under tre år fokuserat på frågor kring hur svenska lärosäten arbetar med samverkan och utveckling av uppdragsutbildning, förklarar Monika Hattinger, projektledare i LUPP och lektor i informatik vid Högskolan Väst. Under projektets gång har efterfrågan vuxit och det satsas alltmer på uppdragsutbildning vid lärosätena.

Uppdragsutbildning av personal är en viktig form i kompetensförsörjningen av företag och organi­sationer. Med uppdragsutbildning blir det möjligt för högskolan att kontinuerligt utbilda personal i arbetslivet.

Den nyligen framtagna rapporten syftar till att utveckla lärosätenas organisering och processer för uppdragsutbildning samt att stärka förmågan att analysera nuvarande och framtida kompetensutvecklingsbehov hos företag och organisationer.

– I projektet har vi tittat på hur man kan säkerställa en bra dialog med uppdragsgivare och att genomförda utbildningar möter efterfrågan, förklarar Monika.

Rapporten riktar sig till beslutsfattare, koordinatorer och lärare inom både akademi och arbetsliv. Den som läser rapporten får ta del av metoder, verktyg, rekommendationer och tips.

– I rapporten ger vi bland annat svar på: Vad är det bästa arbetssättet för att utveckla arbetet med uppdragsutbildning och vilka hinder och möjligheter finns?

– Jag har redan fått många förfrågningar om rapporten, säger Monika. Det finns många inom området som måste gå in i en helt ny roll, de kan ta del av rapporten som stöd i det arbetet.

Utöver rapporten kommer materialet finnas tillgängligt som webbaserat vägledningsmaterial.

Läs mer och ta del av rapporten här.

Den 18–19 mars presenteras rapporten och resultatet av LUPP-projektet under UniLinks nätverksträff ”Uppdragsutbildning i kristider – framgångsfaktorer och utmaningar”. Läs mer här.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>