Grundskolenämnden beslutade idag att ansöka hos Utbildningsdepartementet om att få införa befattningen ”grundskolepedagog” på försök i Malmö.
Syftet är att ge obehöriga lärare bättre möjligheter till en mer sammanhängande anställning parallellt med studierna.
När antalet obehöriga lärare ökar, och därmed korta visstidsanställningar, ökar också kraven på enskilda skolor och legitimerade lärare att ge stöd genom till exempel handledning.
Med befattningen ”grundskolepedagog” vill Malmö stad ta ett större ansvar för kontinuitet och kvalitetssäkring för de obehöriga lärarna, samt skapa en möjlig rekryteringsbas.
Obehöriga lärare kan idag enligt skollagen endast anställas för ett år i taget. En grundskolepedagog ska kunna anställas i högst sju år och kombinera praktisk undervisning med att läsa in en lärarexamen.
– I en snabbt växande stad och tillväxtmotor som Malmö måste vi kunna matcha med högkvalitativ utbildning – både för våra grundskoleelever och blivande lärare.
Införandet av grundskolepedagoger är en av många viktiga insatser för att öka andelen behöriga lärare och därmed likvärdigheten och tryggheten ute på skolorna, säger Sara Wettergren (L), ordförande i grundskolenämnden.
– Det här är ett sätt att komma ifrån de korta visstidsanställningar, öka kompetensen hos vår personal samt stärka kontinuiteten för våra elever. Som ung stad vill vi ge de bästa förutsättningarna för våra unga och samtidigt ge våra välfärdsarbetare möjlighet att växa och utvecklas i sina respektive yrkesroller, säger Sanna Axelsson (S), vice ordförande i grundskolenämnden.