Aruba, ett företag inom Hewlett Packard Enterprise, vill nu uppmärksamma att många skolor inte är tekniskt beredda på digitaliseringen av nationella prov.
Det finns en risk för att nätverket går ner eller att säkerheten inte är tillräckligt stark.
Aruba har god insyn i frågan eftersom de levererat wifi till många skolor runt om i landet.
Någon gång mellan 2024 och 2026 kommer alla skolor genomföra digitala nationella prov för sina elever. Detta kommer ställa hårdare krav på nätverken i skolorna. Skolor behöver därför de närmaste åren se över sitt nätverk och tänka igenom vilka krav som kommer ställas och hur de påverkar skolorna.
Skolverket har redan satt upp en rad krav, lätt tillgängliga på sin hemsida, på vad som krävs för att skolor ska kunna delta i deras försöksverksamhet för digitala nationella prov.
”De här kraven kommer sannolikt också skärpas framöver, bland annat säger Skolverket själva att de kommer precisera kraven. Redan nu kan skolor alltså få en föraning om vad som förväntas av dem innan några år. I stället för att vänta tills det blir bråttom”, säger Marcus Bäckrud, Sverigechef på Aruba.
Så vad saknas idag, enligt Aruba? Flera tekniska aspekter behöver ses över:
1. Nätverken behöver vara rätt dimensionerade. Det handlar om att många elever samtidigt ska utnyttja tjänster, som till exempel digitala prov.
2. Inloggningen behöver vara säker. Skolverket ställer nu exempelvis krav på så kallad tvåfaktorsautenticering.
3. Rolltilldelning och segmentering, vilket innebär att olika personer i verksamheten ska få tillgång till olika delar av nätverket. Detta handlar både om säkerhet och om kapacitet.
4. Säkerhet i nätverket. Än så länge har inte kraven på säkerhet specificerats inför de nationella proven. Säkerhetsmodellen Zero Trust borde vara ett rimligt krav.
”Vi tror skolorna behöver ett par år sig för att bli klara och förberedda för det här. Tidigare har vi märkt att en del skolor börjat använda nya tjänster i undervisningen och först då upptäcker att nätverket inte klarar tjänsterna. Ett exempel är att många skolor ökat användningen av rörlig bild och de som inte varit beredda har då tvingats till snabba, oplanerade uppgraderingar”, säger Marcus Bäckrud.