Hem SKOLNIVÅFÖRSKOLA Debatt: Våra barn blir sjuka av mögliga skolor

Debatt: Våra barn blir sjuka av mögliga skolor

Publicerat av: Redaktionen

I samband med Internationella astmadagen vill vi uppmärksamma att andelen barn med astma har ökat med 50 procent på åtta år.

Det måste vara samhällets ansvar att barn ska slippa bli sjuka i de miljöer de vistas i dagligen, skriver Marie-Louise Luther från Astma- och Allergiförbundet, Erica Bloom, forskare på IVL Svenska Miljöinstitutet och Dan Norbäck, docent och forskare i arbets- och miljömedicin, Uppsala Universitet, i en debattartikel i Aftonbladet.

Flera vetenskapliga studier visar på samband mellan fukt- och mikrobiella skador inomhus och astma, luftvägsbesvär, luftvägsinfektioner och allergisnuva. Risken att få luftvägsbesvär ökar med cirka 50 procent för dem som vistas i fuktskadade byggnader.

För att barn inte ska bli sjuka av lokalerna de vistas i dagligen och för att minska samhällskostnaderna krävs nya initiativ, skriver debattörerna. Speciellt viktigt är att ta fram en nationell strategi med åtgärdsförslag för god inomhusmiljö i skolor och förskolor på olika nivåer.De föreslår därför att:

  • Debatt: Våra barn blir sjuka av mögliga skolor

    Regeringen förlänger och förbättrar det statliga stöd för upprustning av skollokaler som upphörde 1 april 2018.

  • Myndigheter – exempelvis Boverket i samverkan med Folkhälsomyndigheten – får i uppdrag att göra en ny nationell undersökning av inomhusmiljön i förskolor och skolor, som inkluderar kartläggning av byggnadsrelaterad ohälsa hos barn.
  • Fastighetsägare, huvudmän och ansvariga kommunpolitiker tar ansvar för förebyggande underhåll, sanering och renovering av fuktskadade av skol- och förskolelokaler.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>