Hem EFTER PLUGGET Det händer på Naturhistoriska riksmuseet i oktober

Det händer på Naturhistoriska riksmuseet i oktober

Publicerat av: Redaktionen

Vi bjuder in till en händelserik höstlovsvecka med aktiviteter, film och upptäckande.

Träffa superhundar på Cosmonova.

Hur jobbar en mammutforskare? I aktivitetsrummet Labbet får du själv prova på. Museets utställningar är redo att utforskas. Kom nära den sabeltandade katten och se Afrikas vilda djur i vår fotoutställning. Välkomna!

Spännande höstlov! Besök aktivitetsrummet Labbet, Cosmonova och våra utställningar

Det händer på Naturhistoriska riksmuseet i oktober

Välkommen till oss på höstlovet! Upplev Cosmonova, där visas spännande filmer som Superpower Dogs. Prova på att vara en forskare i aktivitetsrummet Labbet – lär dig om mammutar och museets forskning. Upplev våra utställningar – kom nära den sabeltandade katten och spana in vårt (och ditt!) släktträd i Den mänskliga resan. Se vackra bilder av Afrikas djur i fotoutställningen The Thin Line – Björn Persson.

Du kan även uppleva museet hemifrån på upplevmuseet.nrm.se samt se delar av vår nya fotoutställning hemifrån på vår webbplats www.nrm.se.

Välkommen till museet med förbokad, kostnadsfri biljett. Biljetter till Labbet och Cosmonova köper du online. Läs mer om våra försiktighetsåtgärder på www.nrm.se

Datum: vi firar höstlov 24 oktober – 1 november kl. 10-18.

Labbet – mammutar och DNA
I Labbet får du själv vara forskaren! Vårt kreativa rum dukas upp med aktiviteter och föremål från museets samlingar på temat mammut och museets forskning om utdöda djur. Känn på ett riktigt mammutben, var DNA-detektiv, undersök riktiga fossil från olika utdöda djur och skapa med inspiration från temat. I Labbet visas även filmer om museets forskare, expeditioner och om hur DNA-analys går till.

Aktiviteten passar från 7 år och uppåt och sker tillsammans med medskapande förälder/vuxen. 50 kr per person (även vuxen). Vi möblerar rummet så att ditt sällskap får ett eget bord. Max 15 deltagare per pass. Biljetterna förköps på vår webbplats och då ingår även museibiljett.

Datum: hela höstlovet 24 oktober – 1 november
Tid: kl. 11, 13, 15 (aktivitetens längd är ca 1h och 15 min)

Se storfilm på Cosmonova
Cosmonova välkomnar våra besökare och superhundarna i filmen Superpower Dogs är tillbaka! Följ med lavinhunden Henry på räddningsexpedition och surfa med vårdhunden Reef! Missa inte heller våra spännande filmer Oceans och Sköldpaddans resa.

Biljetterna till Cosmonova kostar 70 kronor för barn och 130 kronor för vuxen. Biljetterna förköps på vår webbplats och då ingår även museibiljett .

Datum: hela höstlovet 24 oktober – 1 november
Visningar kl. 10.20, 11.30, 13.00, 14.30, 15.40, 17.10 (se tablån på www.nrm.se)

Försiktighetsåtgärder på Cosmonova
För att erbjuda ett så tryggt besök som möjligt på Cosmonova har vi vidtagit flera försiktighetsåtgärder. Vi tar emot ett begränsat antal besökare enligt regeringens beslut. Inne i salongen är varannan rad avstängd och vi placerar olika sällskap med två säten emellan varandra. In och utgång i salongen sker en rad i taget och vår personal finns på plats och hjälper till. Vi rengör även salongen mellan föreställningarna. Välkommen om du känner dig frisk!

Ny utställning! The Thin Line – Björn Persson
The Thin Line är en tankeväckande betraktelse över en storslagen och vacker djurvärld som befinner sig i en tunn skiljelinje mellan överlevnad och utrotning. Utställningen visar Afrikas vilda djur, vilka har funnits på vår planet i över 50 miljoner år, och som nu hotas av människan och vår påverkan.

Konstfotografen Björn Persson har praktisk erfarenhet av att arbeta mot tjuvskytte i Afrika. Med sina fotografier avser han att dramatisera den storslagna skönhet djuren inbegriper och därigenom mana till förändring och engagemang.

Utställningen är ett samarbete med Dunkers Kulturhus i Helsingborg. För att besöka museet inklusive utställningen krävs en kostnadsfri biljett.

Datum: utställningen visas till och med 11 april 2021.

Upplev våra permanenta utställningar
Museets utställningar är redo att utforskas! På museet finns 11 permanenta utställningar. Här kan du se dinosaurier, djur och växter från hela världen, fossil, mineral och meteoriter, följa människans evolution och mycket mer.

En utställning som lagom till höstlovet har uppdaterats med ny spännande fakta och fler interaktiva stationer är Den mänskliga resan. Den berättar om människans historia. Besökarna får spana in sitt släktträd som nu har några helt nyupptäckta människoarter.

Samtliga utställningar:
Den mänskliga resan (öppnar 20 oktober), En souvenir för livet, Fossil och evolution, Liv i vatten, Livets mångfald, Polartrakterna, Uppdrag: KLIMAT, Expeditioner, Natur i Sverige och Skatter från jordens inre. Djuret människan är stäng tillsvidare för att minska smittspridning.

För att besöka museet behöver du en förbokad biljett, boka på: www.nrm.se

Försiktighetsåtgärder i besöksmiljön
Vi tar emot ett begränsat antal personer varje dag, för att besöka museet krävs en bokad biljett. Vi utför extra rengöring av utsatta ytor, stationer med handsprit finns utplacerade och
uppmärkning för att lättare hålla avstånd där köer kan uppstå. Alla som besöker oss uppmanas att hålla avstånd till varandra.

Vi väljer också att stänga flera interaktiva stationer i utställningarna. Folkhälsomyndighetens rekommendationer följs.

Besök museet hemifrån
Vi har öppnat de digitala portarna till Naturhistoriska riksmuseet. Välkommen in och ta del av museet i en virtuell miljö, nästan som om du vore här. Du kan vandra runt bland merparten av utställningarna med hjälp av piltangenter, mus eller pekfingret. Zooma, scrolla, upptäck!

På vägen får du ta del av spännande berättelser om 10 utvalda föremål i museet. Upptäck nya föremål och historier i vårt digitala museum och bli inspirerad på din upptäcktsfärd.

Upplev museet hittar du här: upplevmuseet.nrm.se

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>