Hem Efter plugget Dags för Get Online Week på stadsbiblioteket

Dags för Get Online Week på stadsbiblioteket

Publicerat av: Redaktionen

En vecka för att motverka det digitala utanförskapet

Mellan 27:e till 31:e mars anordnas det årliga evenemanget Get online week på Helsingborgs stadsbibliotek.

Målet är att öka den digitala delaktigheten. En rad olika digitala aktiviteter väntar den kunskapstörstande ännu så länge analoga besökaren: allt från VR-kalas till nätsäkerhet och guide till bra e-tjänster.

Get online week är ett årligen återkommande evenemang som anordnas samtidigt på bibliotek över så gott som hela kontinenten. Det hela arrangeras av organisationen Telecenter Europe, men i grund och botten är Get online week ett initiativ från EU, med målet att öka den digitala delaktigheten i samhället. I Helsingborg är det i vanlig ordning stadsbiblioteket som står som värd för veckan.

Dags för Get Online Week på stadsbiblioteket

Det digitala utanförskapet ska motverkas under Get Online Week på Helsingborgs stadsbibliotek 27-31 mars.

– Vi på Helsingborgs stadsbibliotek har i vårt dagliga arbete redan ett stort engagemang i de digitala frågorna, men med den här veckan vill vi verkligen koncentrera det extra mycket och sätta ett finger på arbetet. Syftet är att motverka det digitala utanförskapet, säger Eva-Charlotte Ohlsson, avdelningschef för området SÖK.

Varje deltagande bibliotek får bestämma sina egna aktiviteter, men tre teman är grundläggande för i år. Dessa är;
– Cybersäkerhet
– E-tjänster
– Arbete och entreprenörskap

Get online week lockar många äldre besökare, men är en vecka som är öppen för alla som är nyfikna och känner sig sugna på att bli mer delaktiga och lära sig mer om den digitala delen av samhällets vardag. Många externa aktörer är inblandade och håller i aktiviteter. Bland annat är IT-gymnasiet och Vård- och omsorgsförvaltningen på plats.

Programmet är fullspäckat och erbjuder spännande innehåll för såväl ung som gammal. På schemat står allt från workshops för barn, till hur man använder e-tjänster i kontakt med 1177. Och för den som vill ha riktigt kul finns det möjlighet att prova på virtual reality.

Program för Get online week 2017

För vuxna:

Måndag och tisdag 27-28 mars kl 10-16
Säkerhet på nätetElever från IT-gymnasiet visar hur du säkrar din smarttelefon/surfplatta från intrång och föreläser och visar om säkerhet på internet samt säker e-handel.

Onsdag 29 mars kl 10-16
Vård och omsorgs nya onlineansökanVård- och omsorgsförvaltningen (Myndighetsenheten) visar hur kunder och anhöriga, digitalt, kan ansöka om stöd och hjälp via e-ansökan på helsingborg.se. Med hjälp av denna tjänst kan kommuninvånare lämna sin ansökan även på kvällar och helger.

Torsdag 30 mars kl 10-16
Få ut det bästa av din smartphone
Föreningarna; Ria – Hela människan, kamratföreningen G7 och Vorta Drom har gått samman med socialtjänsten för att motverka Digitalt Utanförskap. Träffa våra instruktörer och få hjälp med hur du får ut det bästa av din smartphone eller surfplatta.

Torsdag 30 mars kl 11-14
Visningspunkten
Smarta ting för din vardag. Hur du kan använda 1177 för att hitta hjälpmedel som underlättar i din vardag samt appar för dig som har svårigheter med tid, planering och minne.

Fredag 31 mars 14-18
VR-kalas
Get Online Week avslutas med ett stort VR-kalas där det kommer ges möjlighet att prova på och ta del av virtual reality både som spel och film. Du kan prova på olika typer av spelkonsoler och spel i VR och även prova på andra typer av VR-upplevelser. Detta VR-kalas är även en programpunkt för barn.

Utställare under dagen:
BoostHbg – Prova Oculus Rift
Moderna teatern/Jannike Grut – VR-spelet ”Make Happy”
Joshka Wessels – VR-filmen ”Flykten från Sverige”
Helsingborgs bibliotek – VR-workshops och PS4 VR
Malmö stadsbibliotek – HTC Vive

För barn:

Måndag – Fredag 27-31 mars
Under hela veckan anordnas aktiviteter med temat Livet online, som exempelvis;
Säker på nätet, nettikett, dilemmafrågor, workshops och boktips i ämnet.

Torsdag 30 mars kl 15-17
IT-verkstad med tema Livet online
Vi provar på teknik och skapande tillsammans. Digitalt berättande och digitala spel, robotar, programmering och teknikpyssel. Allt kan hända. För barn 8-12 år.

Fredag 31 mars 14-18
VR-kalas
Detta är samma programpunkt som i de vuxnas schema. Alla åldrar är välkomna till kalaset.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>