Hem FORSKNING Ny utbildning i additiv tillverkning gynnar expansiv bransch

Ny utbildning i additiv tillverkning gynnar expansiv bransch

Publicerat av: Redaktionen

Mittuniversitetet startar en ny utbildning med fokus på additiv tillverkning för att möta branschens ökade behov av ingenjörer med specialistkompetens.

− Additiv tillverkning, så kallad 3D-print, är en tillverkningsteknik på stark frammarsch och vi tillhör de ledande i Sverige.

Ny utbildning i additiv tillverkning gynnar expansiv bransch

Vår nya utbildning är eftertraktad av branschen. De marknadsundersökningar som vi har gjort visar att det finns en efterfrågan på hundratals ingenjörer med den här kompetensen de närmaste åren, säger Lars-Erik Rännar, docent i maskinteknik, på Mittuniversitetet.

Den nya utbildningen, Additiv tillverkning – högskoleingenjör maskinteknik, är en treårig utbildning med 30 platser och den startar höstterminen 2020.

Utbildningen utgår från de senaste metoderna för konstruktion och produktutveckling – från material till simulering och tillverkning.

Detta varvas med kurser inom mätteknik, mekanik och hållfasthetslära. Eftersom Mittuniversitetet har stark forskning inom området, som i vissa delar är världsledande, blir närheten mellan forskning och utbildning framträdande.

− Vi har utvecklat utbildningen i samråd med branschen, vilket gör att den möter de krav och behov som branschen ställer. Företagen vill anställa personer med rätt tekniska kunskaper och färdigheter som också kan projektledning, hållbar utveckling och programmering, vilket självklart ingår i utbildningen, säger David Sundström, programansvarig för Additiv tillverkning – högskoleingenjör maskinteknik.

När de färdigutbildade högskoleingenjörerna så småningom når yrkeslivet blir deras främsta uppgift att utveckla hållbara tekniska lösningar och funktionella produkter utifrån samhällets behov. Beskedet om den nya utbildningen möts av mycket positiva reaktioner från bland annat Arcam AB som är världsledande inom utrustning för additiv tillverkning i metall.

− Det är mycket glädjande att Mittuniversitetet satsar på en högskoleingenjörsutbildning med fokus på additiv tillverkning. Det är strategiskt viktigt för svensk industri att vi säkerställer att det finns välutbildade studenter inom detta teknikområde, säger Karl Lindblom, VD Arcam AB.

Ansökan till Additiv tillverkning – högskoleingenjör maskinteknik öppnar 15 mars.
Här finns information om utbildningen: https://www.miun.se/additiv

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>