AI och diagnostik förbättrar inomhusklimatet och driften i finsk skola
Hem Teknik AI och diagnostik förbättrar inomhusklimatet och driften i finsk skola

AI och diagnostik förbättrar inomhusklimatet och driften i finsk skola

Publicerat av: Redaktionen

Den nya AI-baserade tekniken gör skolbyggnader smarta och självlärande.

Den innebär också att underhållet av fastigheten blir mer förutsägbart och att inomhusluften blir bättre.

Jynkkäskolan i Kuopio, som är byggd av YIT enligt deras livscykelmodell, kommer att använda de nya AI-baserade Nuuka Diagnostics och AI-Optimize från Nuuka Solutions. De hjälper till att förutse framtida underhåll, minskar behovet av renoveringar och förbättrar inomhusluften och energieffektiviteten i byggnaden.

Automatisk diagnostik frigör tid för driftpersonalen

När det gäller att minska energiförbrukningen och koldioxidutsläppen från byggnader förväntar sig dagens fastighetsägare och användare bättre effektivitet. Moderna byggnader och dess avancerade tekniska fastighetssystem kan dock vara väldigt komplexa.

AI och diagnostik förbättrar inomhusklimatet och driften i finsk skola

På Jynkkäskolan i Kuopio, Finland, säkerställer YIT att skolans inomhusluft och miljö förblir optimal med hjälp av ny teknik.

”Moderna skolbyggnader har tusentals sensorer och en stor mängd automationsstyrd teknisk systemutrustning. Att övervaka och optimera dem med traditionella metoder tar för mycket tid och leder oundvikligen till att problem förbises.” säger Juho Siitonen, VP, Strategy & Development på YIT.

Med Nuuka Diagnostics övervakas statusen för Jynkkä skolans HVAC system och fastighetsautomation automatiskt.

Byggnadens skick och status, samt återstående drifttid för byggnadens system, kontrolleras löpande med olika mätmetoder och analyser.

Diagnostiklösningen ger driftspersonalen omedelbar tillgång till alla detaljer som kan användas för att förbättra eventuellt underhåll, reparation eller inomhusluft- och energianvändning. Tack vare tillgängligheten till den analyserade datan behöver inte längre de tekniska specialisterna och underhållspersonalen utföra manuella kontroller. Utan kan i stället fokusera på att förutse framtida underhållsbehov och schemalägga uppgifterna mer effektivt.

AI lär skolan

Jynkkä-skolan kommer också att börja använda Nuuka AI Optimize, en AI-baserad optimeringslösning för HVAC och energisystem i fastigheter.

“Nuuka AI lär sig sambandet mellan ventilation och värmesystem i byggnaden och använder det sedan som grund för att optimera ventilationsvolymer, tryckförhållanden och driften av värmesystemet i byggnaden”, säger Mikko Maja, Nuukas CTO och en av dess grundare.

Nuuka AI uppdaterar sedan rätt börvärden för fastighetsautomation en gång i minuten. Under en månad uppdateras börvärdena mer än 44 000 gånger. Även små justeringar kommer att leda till betydande förbättringar av inomhusluftens kvalitet och energieffektivitet.

Att hålla skolans rumstemperaturer och koldioxidnivåer lämpliga för dess olika användningar eller, som under coronaviruspandemin, partikelhalterna under särskild kontroll, kommer att hålla lokalerna bekväma och säkra för sina användare.

–” Bästa möjliga inomhusluftkvalitet förbättrar inte bara vakenhet och koncentrationsförmåga utan minskar också sjukskrivningar”, påpekar Mikko Maja.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>