Framtidens ingenjörer tävlar med självkörande bilar
Hem SKOLNIVÅEFTERGYMNASIAL UTBILDNING Framtidens ingenjörer tävlar nu med självkörande bilar

Framtidens ingenjörer tävlar nu med självkörande bilar

Publicerat av: Redaktionen

Självkörande bilar är framtiden och framtidens ingenjörer ska nu tävla med just självkörande bilar.

Månader av mekande, trimmande och programmering ställs på sin spets när studenter gör upp i Högskolan Kristianstads robotrace om vem som har byggt bästa bilen och flaggas först i mål. Priser även till publiken för de som tippar rätt segrare.

I fem veckor har tolv studenter byggt och mekat med sina självkörande bilar och på fredag är det upp till bevis. Då tävlar de fyra ”stallen” från Högskoleingenjörsprgrammet mot varandra på en 26 meter lång racingbana som väger 152 kg. Tävlingen, som är en del av examinationen för kursen Datorteknik, är öppen publik. Bland annat kommer NTI Gymnasiet för att titta.

– Jag tror det blir banrekord i år. Bilarna är programmerade att följa färgskiftningarna men också att undvika kollisioner. Det är en del av studenternas examination, men jag skulle inte bli förvånad om vi ändå får se några krascher under loppet, säger Fredrik Frisk, universitetslektor i datateknik och lärare på Högskoleingenjörsprogrammet.

Framtidens ingenjörer tävlar med självkörande bilarDe fyra robotbilarna börjar med träning och kommer sedan att slåss om ”pole position” i ett kvalheat. Samtidigt får publiken en chans att spana in bilarna och tippa vem de tror vinner. Och vem vet, kanske blir det en kandidat till att bygga framtidens självkörande F1-bilar? Tävlingen sänds LIVE på högskolans Instagram.

Fredag 25 mars kl 11.00–12.00
Högskolan Kristianstad, Gymnastiksalen (hus 7, ingång östra långsidan)

Även möjligt att träffa studenterna under stängda träningen kl 8.15–10.30

Kontakt

Fredrik Frisk, universitetslektor i datateknik vid Högskolan Kristianstad
044-250 31 88, 0761-36 56 36
fredrik.frisk@hkr.se

Program HKR Robotrace Grand Prix

08.15 Stängd träning (öppen för media)
11.00 Träning
11.10 Tippa vinnaren!
11.15 Kvalheat
11.30 Ångrat dig? Tippa igen!
11.40 Robotrace (sänds LIVE på www.instagram.com/hogskolankristianstad)
11.50 Prisutdelning till vinnarlag samt bästa tippare

Evenemanget är öppet för alla. Välkomna!

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>