Hem NYHETER Arbetsmarknaden förändras – jobbet är den nya skolan

Arbetsmarknaden förändras – jobbet är den nya skolan

Publicerat av: Redaktionen

Allt eftersom vårt samhälle förändras i takt med den teknologiska utvecklingen så uppstår nya utmaningar.

Men som oftast är fallet, innebär nya utmaningar också nya möjligheter.

Arbetsmarknaden förändras – jobbet är den nya skolanPå arbetsmarknaden idag pågår en förnyelse som ställer företag inför den svåra uppgiften att attrahera samt behålla framtida talanger i en tid då engagerande arbete, positiv social påverkan, kontinuerligt lärande och flexibilitet är det som värderas allra högst.

Ett tydligt exempel på detta är den så kallade gig-ekonomin. Enligt Alok Ahlström, vd för AppJobs, var det Airbnb och Uber som kickstartade omställningen för drygt tio år sedan. Ahlström berättar att vi rör oss mot att konsumera arbete på samma sätt som vi konsumerar sociala medier, Netflix, Spotify, och Tinder.

När transaktionskostnaderna förknippade med att byta jobb minskar kan beteenden från konsumentvärlden komma att influera arbetsmarknaden och erbjuda mer flexibilitet samt ekonomiska möjligheter.

“Framtidens arbetsmarknad som vi rör oss mot är väldigt social i en bemärkelse. Robotar ersätter många tråkiga jobb och det är i de mer sociala rollerna som människor kan addera värde.” – Alok Ahlström

Oavsett om vi talar om gig-arbetaren i denna framtida ekonomi eller talangen på nuvarande arbetsmarknad så är det svårt att undgå frågan om det finns ett sätt att förbättra sina chanser att bidra med värde till marknaden och på så sätt också säkerställa att möjligheter erbjuds för att få göra just detta.

Binette Seck, en talang-management expert, förklarar att den talang som tar befäl över sin karriär med ett tydligt mål i sikte kan kallas “framtidssäker”. För att nå detta krävs att talangen agerar idag. Nedan följer Binettes fyra steg för att hjälpa individer förstå och utveckla sina kompetenser och bli framtidssäkra:

  1. Identifiera de individuella styrkor, svagheter och intressen som gör dig unik och värdefull.
  2. Utveckla dina sociala färdigheter och skapa långsiktiga relationer.
  3. Bidra till en organisations övergripande mål.
  4. Koppla samman färdigheterna ovan för att bidra till samhället i stort.

Det är möjligt att tänka sig att ansvaret för att förbereda människor inför arbetslivet faller på skolorna, men eftersom världen förändras i snabbare takt än dagens utbildningssystem kan konventionella utbildningsprogram komma att bli obsoleta i långa loppet.

Ett exempel på en organisation som jobbar systematiskt med att lösa detta gap på marknaden är startupen STACC. STACC vill hjälpa talanger att hitta sina drömjobb, utveckla både mjuka kompetenser och detaljkunskaper genom träningsprogram och mentorskap samt få ta del av ett nätverk att få växa tillsammans med.

Arbetsmarknaden förändras – jobbet är den nya skolan 3

Namnet står för Stockholm Tech Accelerator och ämnar att dels hjälpa tech-talanger, men även assistera organisationer i att navigera den nya arbetsmarknaden. Linus Granborg som är en av grundarna förklarar att företag har en kulturell utmaning när det kommer till lärande.

“Det är viktigt att uppmuntra och utmana sina anställda att lära sig nya saker över en längre tid och etablera en kultur som tillåter dessa anställda att sedan i sin tur utmana sina chefer. Många organisationer saknar resurser och kompetens för att uppnå detta.” – Linus Granborg

Utifall denna förändring fortsätter i samma takt framöver och framtidens arbete blir mer flexibelt så kommer framtidens utbildning behöva ge utrymme för ett mer individanpassat lärande.

Vi behöver inkludera lärande i våra dagliga liv och den plats där vi spenderar majoriteten av vår tid är just på arbetsplatsen. Vårt arbete blir då den nya skolan.

Kontaktperson STACC: Jimmy Peterson, Head of Business & Relations at STACC, jimmy.peterson@stacc.tech

Info om STACC:

  • Ett tech-nätverk som accelererar utvecklingen av både talang och digitala företag i Stockholm. STACC sätter kandidaten i fokus med ett 3-årigt skräddarsytt program anpassat för individens behov. Däribland ingår en personlig mentor, ett träningsprogram tillsammans med erfarna coacher inom industrin och en rad olika sociala evenemang.
  • För talanger som är nyexaminerade från sina studier eller har några års arbetserfarenhet på nacken.
  • Besök https://stacc.tech/ för att ta reda på mer.

To read the English version head to https://learnability.online/blog/future-of-work

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>