Hem PEDAGOGSNACK Nya kunskapsinsatser om antisemitism

Nya kunskapsinsatser om antisemitism

Publicerat av: Redaktionen

Nu kan skolor i hela Sverige använda ett kostnadsfritt webbmaterial om antisemitism i undervisningen.

Under hösten arrangeras också seminarier på samma tema.

Bakom satsningen står Forum för levande historia och Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA).

Nya kunskapsinsatser om antisemitism

Vandaliserad judisk begravningsplats i Strasbourg 2010. Foto: Vincent Kessler, Reuters

– Vi ser en rad tecken på att antisemitism ökar i Sverige. Många judar känner otrygghet och vill inte visa traditionella identitetsmarkörer.

Attacker mot synagogor, nazistiska demonstrationer och konspirationsteorier på nätet är några exempel på dagens utmaningar, säger Ingrid Lomfors, överintendent vid Forum för levande historia.

– Även om dagens antisemitism visar sig i delvis nya former finns det stora lärdomar att dra från det historiska judehatet.

Det nya webbmaterialet tar därför sin utgångspunkt i aktuella frågor, följt av de historiska rötterna och framväxten av antisemitism innan andra världskriget, säger Svante Weyler, ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism.

Det digitala materialet ”Antisemitism – då och nu” riktar sig i första hand till elever på högstadiet och gymnasiet, men är även tillgängligt för allmänheten.

Syftet är att ge grundläggande, forskningsbaserade kunskaper om antisemitism i ett historiskt och samtida perspektiv. Förhoppningen är också att öka förståelsen för varför antisemitism utgör ett problem, samt öka förmågan att identifiera och bemöta antijudiska uppfattningar.

– Det är ett väldigt tillgängligt och överskådligt material, som underlättar för lärare och elever att jobba med de här frågorna. Det erbjuds goda möjligheter till fördjupningar, men också till att avsätta bara en lektionstimme om så önskas, säger Stefan Andersson, projektledare vid Forum för levande historia.

Direktlänk till materialet: https://antisemitismdaochnu.se/

Under hösten blir det fler kunskapsinsatser om antisemitism i form av seminariet ”Antisemitism i dag – Propaganda, hatbrott och motstrategier” i Stockholm, Göteborg och Malmö. Syftet med seminariet är att fördjupa kunskapen om den samtida antisemitismen och förstärka arbetet med att förebygga och motverka fördomar, hat och våld mot judar.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>