Hem FORSKNING Windows 10 – Windows 8 på steroider

Windows 10 – Windows 8 på steroider

Publicerat av: Redaktionen

Uppgradera eller inte? Att byta till Windows 10 är gratis och ger många fördelar, medan nackdelarna inte är så stora. För de flesta borde det vara uppgradering som gäller. Hur påverkar det försäljningen?

Windows 10

Windows 10 är redan en succé vad gäller antalet användare så kort tid efter lanseringen och också jämfört med Windows 8, som trots allt måste betraktas som en flopp. Eftersom Windows 10 är gratis för alla Windows 8.1-användare borde det nästan vara en självklarhet att uppgradera.

Detta trots att Windows 10 inte är en fullständig ersättning för Windows 8 – det finns till exempel säkert användare som kommer att sakna det mycket omtyckta Windows Media Center. Just det problemet är dock inte särskilt stort, eftersom det finns många kompetenta ersättningsprogram som inte kostar något.

Snabbare och effektivare –

Windows 10 startar snabbare, använder mindre minne och har nya prestandaförbättrande funktioner som exempelvis komprimering av minne i farten. Synkroniseringen av användarinställningar fungerar också mycket bättre – det räcker att ställa in hur startmenyn ska se ut på en dator för att alla andra enheter som använder samma Microsoft-konto ska få samma utseende.

Det finns också massor av små, men värdefulla, förbättringar av gränssnittet. Flytten av Av/på-knappen närmare startknappen är bara ett exempel. Aktivitetsfältet och startmenyn är också mycket mer konfigurerbara än i Windows 8. Men det mest värdefulla är väl ändå att användare av vanliga datorer inte påtvingas ett gränssnitt som är avsett för plattor med pekskärm.

När det gäller den både älskade och baktalade startmenyn verkar Microsoft nämligen ha gjort allt de kunnat för att försöka göra både menyälskare och de som föredrar plattor nöjda med den nya blandade startmenyn. Det känns som om de har lyckats och det hela borde kunna fungera väl på alla skärmstorlekar, från telefoner och upp till jätteskärmar, med eller utan pekfunktion. Att menyn också anpassar sig efter om en enhet är ansluten till sitt tangentbord eller inte är också ett klart plus.

Röststyrningssystemet Cortana, den personliga assistenten som mer eller mindre är en kopia av Apples motsvarighet Siri, är också en trevlig upplevelse för alla som använder engelskspråkigt Windows. Det är tyvärr ännu inte känt när systemet kommer till Sverige.

Den nya webbläsaren Edge innebär att Microsoft äntligen kan konkurrera med Chrome och Firefox igen. Det är den nämligen tillräckligt bra för – till skillnad från Internet Explorer, som genom åren har tappat allt mer till rivalerna. Edge är snabb, har ett enkelt gränssnitt och förbättras hela tiden med nya funktioner.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>