Hur får man högstadieelever att känna sig hemma på universitetet?
Hem SKOLNIVÅGRUNDSKOLA Hur får man högstadieelever att känna sig hemma på universitetet?

Hur får man högstadieelever att känna sig hemma på universitetet?

Publicerat av: Redaktionen

”Viktigt att få elever att se möjligheter för sin framtid” Flera av Svartedalsskolans elever känner sig redan hemma på universitetet.

Det beror till stor del på läraren Josefin Aronsson som är med och driver läxhjälpsprojektet Pedagogen. I ett nytt avsnitt av podden Skolverkstan pratar grundskoledirektör Bengt Randén med Josefin, som har fått Kungliga Samhällets lärarpris 2020.

Josefin Aronsson är matte- och NO-lärare på Svartedalsskolan i Biskopsgården. Hon är också engagerad i läxhjälpsprojektet Pedagogen. Ett arbete hon nu alltså får Kungliga Samhällets lärarpris för. En kväll i veckan tar Josefin spårvagnen till Pedagogens lokaler i centrum tillsammans med elever från skolan. Där träffar de lärarstudenter och andra som jobbar ideellt med att ge läxhjälp. Samma sorts stöd hade kunnat ges i Svartedalsskolans lokaler, men då hade eleverna gått miste om en viktig fördel.

Syftet är att få eleverna att komma in till stan, till universitetet och upptäcka att ”ja här kan man också vistas, här är det inte farligt att vara”. Känna sig bekväma i den miljön. Och det känner jag att vi verkligen har lyckats med, berättar Josefin.

Elever som har deltagit vid några tillfällen brukar tipsa sina kompisar om att prova. I skolans korridorer kan Josefin höra dem förklara att universitetet ”är där vi ska gå efter gymnasiet”.

– Det är den känslan man vill nå med att ha ett läxhjälpsprojekt utanför skolan, utanför Biskopsgården. Att man kan få universitetet att kännas som att det är någonting för dem.

 

Språkutvecklande och föräldrakontakt

När Bengt Randén frågar

Hur får man högstadieelever att känna sig hemma på universitetet? 2

hur Josefin Aronsson ser på förutsättningarna på Svartedalsskolan så kommer samtalet in på skolans kompensatoriska uppdrag.

– Vi har många vårdnadshavare som har svårt med svenska språket och därmed också en hel del elever. Så det vi behöver tänka på hos oss är att vi alltid måste jobba språkutvecklande. Och att vi behöver få med föräldrarna. Får man föräldrarna med på banan så får man eleverna med på banan, säger Josefin.

Att använda sms, som går lätt att översätta till andra språk, är ett konkret tips som Josefin menar förenklar kontakten med vårdnadshavare med annat modersmål än svenska. Och att ha tät kontakt med hemmet är viktigt för eleverna, menar hon.

Anpassa efter varje elev

För att få hög kvalitet i undervisningen tror Josefin Aronsson särskilt mycket på att individanpassa material och upplägg. I praktiken kräver det att man gör flera parallella planeringar.

– Uppdraget är att få alla att nå så långt som de har möjlighet till. Det är lätt att fokusera på eleverna som inte når målen, för att man ska ha upp alla över gränsen, men där sitter ju också de där som blir uttråkade om undervisningen är för lätt och som kanske därför faller och till slut kanske inte har något betyg. Fastän de borde haft ett A. Man behöver ju också hitta motivation och vettiga uppgifter till dem. Så ska man ha en bra kvalitet i undervisningen så behöver man komma ihåg att den är till för alla elever och inte bara för ett slags mellanskikt, menar hon.

Eleverna inspirerar Josefin

Priset som Josefin Aronsson nu tar emot ser hon som ett erkännande av det jobb hon gör, samtidigt som det leder till reflektioner om vad som mer kan göras. Men varifrån hämtar hon energi och inspiration, undrar Bengt Randén. Svaret kommer snabbt.

– Jag får inspiration av eleverna. När de tycker att det är roligt, när de får förtroende för en som vuxen. När de kommer och säger att jag vill lyckas med det här, det gör ju att man får inspiration till att fortsätta.

Lyssna på samtalet i podden Skolverkstan

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>