Hem NYHETER Nya verktyg ska ge säkrare internet

Nya verktyg ska ge säkrare internet

Publicerat av: Redaktionen

Nu kan privatpersoner medverka till att internet blir en säkrare plats och samtidigt få reda på vilken insamlad data företag använder om en.

Detta tack vare två verktyg som forskare vid Luleå tekniska universitet tagit fram inom ramen för projektet Privacy Flag.

Nya verktyg ska ge säkrare internet

Syftet med Privacy Flag är att utveckla system och verktyg som underlättar för människor att bedöma applikationer och webbplatser utifrån ett integritetsperspektiv. Nu är två verktyg redo att provas: en app och en browser add-on. Verktygens uppgift är att undersöka om en sida är användarvänlig eller inte, utifrån ett integritetsperspektiv.

– Om du till exempel är inloggad på Facebook kan du via appen få veta vilka av dina data som Facebook använder, säger Ali Padyab, doktorand i informationssystem, och tillägger:

– Om du befinner dig på en webbsida och använder vår browser add-on kan du dels svara på frågor om sajten och därmed bidra till informationsinsamling, och dels läsa vad andra skrivit om sajten. Sajterna betygssätts sedan med avseende på integritetsperspektivet.

Uppmanar att använda verktygen

För att kunna utveckla verktygen ytterligare behöver forskarna hjälp av allmänheten. Alla som är intresserade av att bidra till forskningen kan följa instruktionerna för appen samt en browser add-on.

– Vi behöver få in riktiga data för att kunna fortsätta utveckla verktygen, säger Anna Ståhlbröst, professor i informationssystem vid Luleå tekniska universitet.

När du som privatperson laddar ner appar eller signerar användaravtal för olika sociala medier, godkänner du ofta samtidigt att du delar en rad olika personuppgifter med företaget som tillhandahåller tjänsten. Det kan till exempel vara att du delar din kontaktbok, dina platstjänster eller dina bilder.

– Förutom att bidra till viktig forskning kommer du lära dig mer om nätintegritet och bli mer medveten om dess effekter. Från ett forskningsperspektiv vill vi dessutom säkerställa att så många åsikter som möjligt blir hörda, säger Ali Padyab.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>