Ökad säkerhet för personuppgifter i Skolplattformen
Hem SÄKERHET Ökad säkerhet för personuppgifter i Skolplattformen

Ökad säkerhet för personuppgifter i Skolplattformen

Publicerat av: Redaktionen

Stockholms stad gör nu en säkerhetsuppdatering av inloggningssidan till Skolplattformen för vårdnadshavare.

Ökad säkerhet för personuppgifter i Skolplattformen

AnnMarie Taylor, IT-chef på utbildningsförvaltningen i Stockholms stad.

Syftet är att öka skyddet för Stockholmarnas personuppgifter.

Detta kan innebära att appar som utvecklats av andra än stadens upphandlade leverantörer får en försämrad funktionalitet eller slutar fungera. Stockholms stads egen app påverkas inte.

Stockholms stad fortsätter samtidigt utreda de juridiska frågorna om och hur det framöver skulle kunna ges möjlighet för externa utvecklare att ta fram appar som komplement till stadens egna. Frågan har aktualiserats genom appen ”Öppna skolplattformen” som nyligen lanserades.

– Det är tråkigt att behöva göra begränsningar som försvårar för denna typ av initiativ. Utvecklarna bakom appen har många intressanta tankar och idéer. De har med sin app verkligen satt fingret på sådant som vi behöver jobba vidare med, säger AnnMarie Taylor, IT-chef på utbildningsförvaltningen i Stockholms stad.

– Stockholms stads högsta prioritet är vårt ansvar gentemot våra elever och vårdnadshavare. Vi måste prioritera att skydda deras integritet, säger AnnMarie Taylor.

­I Skolplattformen hanteras personuppgifter, till exempel namn, adress och kontaktuppgifter, för 140 000 elever och 200 000 vårdnadshavare, varav många med skyddad identitet. Under de senaste veckorna har en del vårdnadshavare med barn i Stockholms stads förskolor, grundskolor och gymnasieskolor laddat ner den nya appen ”Öppna skolplattformen”.

– Vi är medvetna om att stadens egen app inte lever upp till de förväntningar man har på en modern app. Utveckling av vår app och andra mobilanpassningar är på gång. Vi vill gärna tillvarata det stora engagemang som finns i den här frågan och dra nytta av det i det fortsatta arbetet. Nu planerar vi för hur detta kan genomföras, säger AnnMarie Taylor.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>