Podcast för barn ska sprida kunskap om Bergslagens historia
Hem EFTER PLUGGET Podcast för barn ska sprida kunskap om Bergslagens historia

Podcast för barn ska sprida kunskap om Bergslagens historia

Publicerat av: Redaktionen

Föreningarna Bergskraft Bergslagen och Industrilandskap Bergslagen har fått bidrag från Knutbergsstiftelsen för att producera en podcast i tio avsnitt där barn samtalar med olika intressanta människor om bergsbrukets historia i Bergslagen och dess roll för Sveriges industriutveckling.

Podcasten kommer att spegla bergsbrukets historia i Bergslagen genom att lyfta fram spännande historiska personer och händelser som kopplas till industrihistoria – när, var, hur, varför:

Varför heter det till exempel Kronohyttan? Dåtid, nutid och framtid: Först var det järn och koppar – nu tittar vi på kobolt och nickel. Vilka blir nästa generations innovationsmetaller? Kommer de att brytas i Bergslagen?

Projektet genomförs i samarbete med föreningen Industrilandskap Bergslagen som har lång erfarenhet av att berätta om Bergslagens historia och platser inom bergsbruk.

Podden kommer bland annat att finnas att lyssna på i den öppna lärportalen som tas fram inom Metals4U+ – ett projekt med mål att skapa bättre förståelse för metallers och minerals ursprung, vad vi använder dem till, varför vi behöver gruvor, samt att utveckla digitalt verktyg för att kunna undervisa om mineraliska råvaror i skolan – ett kunskapsområde som blir allt mer viktigt för en hållbar framtid, grön energiomställning och landets försörjningsberedskap.

”Genom att skapa sin egenupplevda förståelse för någonting får man ett annat sätt att komma ihåg och relatera till kunskapen, det ger en stark kunskapsbas som krävs för att dagens unga ska kunna ställa krav och hitta lösningar på hållbar naturresurs-användning i framtiden”, förklaras i projektbeskrivningen.

Projektet vill göra avsnitten intressanta för en bred publik – speciellt med fokus på barn och unga. Kontakt kommer att tas med ett antal intressanta personer – både mer och mindre ”publika”/välkända. När bakgrundsjobbet är klart kan resor och intervjuer startas i början 2023. Under hösten 2023 ska alla inspelningar vara klara för att läggas ut på diverse medier (Youtube, hemsidor, Metals4U+).

Knutbergsstiftelsen – för bergsbrukets förnyelse

Podcast för barn ska sprida kunskap om Bergslagens historiaKnutsbergsstiftelsen – som beviljat bidrag till podcast-projektet – kan spåras tillbaka ända till mitten av 1700-talet då den första av de donationer som utgör stiftelsens grund gjordes. Det var bergsmännen i Nora som donerade ett hemman, Knutsberg, till bergmästaren för att han där skulle ha såväl bostad som kontor. År 1973 sålde stiftelsen fastigheten. Det är den förvaltade intäkten från denna försäljning som numera utgör huvudparten av Knutsbergsstiftelsens kapital.

En mindre del av kapitalet kommer från Kyllinge Kvarn- och Fattigkassa som ursprungligen erhöll sitt kapital från kvarntullar i Sala.

Avkastningen skall användas för att främja bergsbruket främst inom f.d. södra bergmästardistriktet (Bergslagen), genom att ge bidrag till forskning och undervisning som berör denna näring. Stiftelsen delar ut stipendier i avsikt att bland annat bereda forskare möjlighet att komma utomlands för att skaffa nya kontakter, för att kunna följa utvecklingen och få nya intryck. Stipendierna kan avse varierande belopp.

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>