ForskarFredag – Curiosum satsar på framtidens forskare
Hem FORSKNING Vetenskapsfestivalen ForskarFredag – Curiosum satsar på framtidens forskare

Vetenskapsfestivalen ForskarFredag – Curiosum satsar på framtidens forskare

Publicerat av: Redaktionen

Hur extraherar man DNA från en jordgubbe och vad är viktigt att veta om virus?

Det kommer Umeåforskare bland annat att lära ut under Vetenskapsfestivalen ForskarFredag 30 september.

En festival som arrangeras samtidigt i 25 länder i syfte att inspirera barn och unga att jobba med forskning.

– Genom ForskarFredag vill vi visa att alla kan ta del av vetenskap och forskning, oavsett ålder eller kunskapsnivå. Arrangemanget är gratis och på plats kan besökarna ställa frågor och prata direkt med forskarna för att förstå mer om hur forskning går till, säger Madelen Bodin, verksamhetsföreståndare på Curiosum.

ForskarFredag – Curiosum satsar på framtidens forskareEtt av ForskarFredags mest uppskattade programpunkt är fysik-/kemishowen och i år blir det två shower för att möta det stora besökstrycket.

Övriga delar av programmet:

  • Testa att extrahera DNA
  • Göra experiment med densitet
  • Lär dig mer om virus
  • Lär dig hur luktsinnet fungerar
  • Möt Nallesjukhuset
  • Undersök spindeldjur

I år går det även att låna en forskare till klassrummet under hela veckan 39 i samband med Vetenskapsfestivalen ForskarFredag.Tillsammans med eleverna diskuterar forskarna om deras ämnen och hur det kommer sig att de valt att bli just forskare. Lärare i hela landet kan boka forskarbesök, på plats i skolan eller digitalt. Från Umeå deltar bland annat Anna Jonsson, datavetenskap och Nicolò Maccaferri, institutionen för fysik.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>