Trots fina framtidsutsikter för tekniska yrken sliter många energi- och teknikföretag med rekryteringen.
För att hjälpa till att vända den trenden och samtidigt öka intresset för matematik bjöd Växjö Energi tillsammans med Växjö Kommun in alla niondeklassare till inspirationsföreläsning.
Med över 600 elever anmälda väcker vi nyfikenhet kring framtidsjobb i teknikbranschen.
Cirka 300 elever deltog under måndagens tre pass och lika många är inbokade på tisdagens föreläsningar hos Växjö Energi.
– Det var inspirerande och lärorikt. Föreläsarna var väldigt bra och man lyssnade verkligen hela tiden. Jag fick upp ögonen för andra yrken än de jag tänkt på tidigare, även om jag nog fortfarande vill bli kirurg, säger niondeklassaren Alma Bolmsvik.
Isac Sjövall var en annan niondeklassare som gillade föreläsningen.
– De fick oss att fokusera och man var hela tiden inne i det de sa. De fick mig att tänka om lite inför gymnasievalet och framtiden. Blir jag inte fotbollsproffs vill jag nog bli någon sorts ingenjör, konstaterade Isac.
Föreläsningen genomförs tillsammans med ECC – Energy Competence Center. ECC är ett samverkansorgan som arbetar för att synliggöra och utveckla energikompetens. De samarbetar med såväl akademi som med offentliga aktörer, men även med forskningsintensiva energiföretag.
– Många väljer alldeles för tidigt bort ingenjörsyrket och teknikjobben. Inspiration genom den här typen av föreläsningar tror vi kan vara ett sätt att både väcka och hålla intresset vid liv med lite nya infallsvinklar. Vår bransch har mycket att erbjuda i form av framtidsjobb med utmanande och roliga arbetsuppgifter. Det vill vi visa, säger Lena Björkqvist, personalchef på Växjö Energi.
– Vägen till många av de mest efterfrågade yrkeskompetenserna i framtiden går bl. a. via tekniska- och naturvetenskapliga utbildningar på gymnasiet. Därför är det viktigt att redan under högstadiet främja intresset för matematik och hålla uppe nivån på kunskaperna inom ämnet. Detta är ett pilotprojekt för att se om vi har sått ett frö av intresse hos Växjös niondeklassare, säger Mona Jonsson, verksamhetsutvecklare skola och arbetsliv hos Växjö kommun.