– Jagande efter effektivitet och tid omöjliggör att alla kan hänga med och så kan vi inte ha det i skolan, säger Silvia Edling professor i didaktik vid Högskolan i Gävle.
Enligt Skolverket är skolans uppgift är att låta varje enskild elev finna sin unika egenart för att kunna delta i samhällslivet på ett sätt som är bra både för den enskilda individen och för samhället.
Men Silvia Edling menar att det idag finns en övertro till möjligheterna att effektivisera och rationalisera i utbildning.
– Det finns en föreställning om att om man bara trycker på de rätta knapparna så når vi våra mål snabbare och spar tid och pengar. Allt ska gå fort och snabbheten får ett egenvärde.
Vi är olika vare sig vi vill det eller inte
Samtidigt som detta synsätt stärks så finns mycket forskning som visar att det inte alls är så enkelt, att vi är radikalt olika varandra, med olika förmågor, vare sig vi vill det eller inte.
– Det måste man erkänna och det finns en medvetenhet i utbildningsvärlden, att mycket lärande och kunskap kräver tid, men den faller liksom åt sidan när effektivitetskulten stärks. Frågan är vilket lärande detta ger möjlighet till och vad man skalar bort?
Samhället kräver så mycket mer idag
För att kunna hantera komplexiteten i vårt samhälle behöver eleverna en förmåga till djupförståelse och kritiskt tänkande. Djupinlärande handlar om att kunna använda kunskapen i olika sammanhang och förstå samband.
– Det går aldrig att göra snabbt. För att alla ska nå rimliga mål så krävs att läraren bromsar in och tar sig tid att se och ta hänsyn till de olika individernas förutsättningar.
Silvia berättar att vissa lärare går ut i korridoren för att prata med eleverna, ger av sin tid för att hinna med. Andra grupperar dem som har behov av långsammare sätt att närma sig kunskapen för stöd på olika sätt och då är det krypkörning som gäller.
– Som lärare måste du ha en medvetenhet om behovet av att tolka vilka förutsättningar som finns i just din klass. Istället för att bara köra med en metod som anses effektiv.
– Om effektivitetskulten styr för mycket finns en risk att man släpper igenom ett antal elever som inte är rustade. Vi måste stanna till ibland och göra det som först uppfattas som slöseri med tid och det är möjligt att göra det bättre än idag, säger Silvia Edling