Cirkulära datorer utbildar nästa generations programmerare
Hem EFTER PLUGGET Cirkulära datorer ska utbilda nästa generations programmerare

Cirkulära datorer ska utbilda nästa generations programmerare

Publicerat av: Redaktionen

Grundläggande digital kompetens kommer att bli en förutsättning för allt fler jobb.

Samtidigt larmar techbranschen om ett förväntat kompetensunderskott på 70 000 personer år 2024 om inte kraftfulla åtgärder vidtas.

För att kunna lösa kompetensbristen på sikt krävs bland annat ett ökat intresse för STEM-ämnena bland barn och ungdomar, så att fler utbildar sig till exempelvis ingenjörer, programmerare och matematiker.

Som ett svar på detta lanserar den ideella föreningen Hello World nu ett kostnadsfritt after school program med terminskurser på bibliotek, skolor och fritidsgårdar med särskilt fokus på barn från socioekonomiskt utsatta områden samt tjejer. Det nya formatet har pilotats under hösten 2022 och föreningen planerar nu att skala upp verksamheten för att nå fler barn och unga.

“Det är inte bara den förväntade framtida kompetensbristen som är alarmerande utan även bristen på mångfald inom techsektorn, där endast 20% av utvecklare är kvinnor och 30% av utbildade ingenjörer kommer från icke-akademiska hem. Därför är det extra viktigt att alla våra aktiviteter är kostnadsfria och att vi befinner oss där barnen är”, säger Maria Arneng, generalsekreterare på Hello World.

Cirkulära datorer utbildar nästa generations programmerareFör att alla skolor, fritidsgårdar och bibliotek ska kunna delta oberoende av budget och resurser inleder Hello World nu ett samarbete med 3stepIT, som är expert inom cirkulär IT, och som i en första omgång kommer låna ut ca 500 rekonditionerade datorer till de platser där kurserna kommer hållas. Skolor, bibliotek, fritidsgårdar & folkets hus som deltar i programmet får därmed inte bara tillgång till Hello Worlds utbildade pedagoger utan även till datorer förberedda med de program som kurserna använder.

”Vi på 3stepIT brinner för hållbarhet och vi brinner för att ge alla barn och ungdomar samma förutsättningar. I och med vårt samarbete med Hello World får vi möjligheten att vara med och ge barn och ungdomar chansen att ta del av nya digitala kunskaper och erfarenheter. Samtidigt som vi också får möjligheten att visa att begagnade datorer fungerar precis lika bra som splitternya och genom att ta hand om och vårda sina prylar och ha ett cirkulärt tänk, kan vi alla hjälpas åt mot en mer hållbar värld”, säger Jakob Lagander, vd 3stepIT Sverige.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>