Färre antas till Högskolan i Skövdes utbildningar
Hem SKOLNIVÅEFTERGYMNASIAL UTBILDNING Tio procent färre studenter antas till Högskolan i Skövdes utbildningar

Tio procent färre studenter antas till Högskolan i Skövdes utbildningar

Publicerat av: Redaktionen

Under pandemin ökade Högskolan i Skövde sin antagning av studenter.

Nu går Högskolan dock gradvis tillbaka till mot de antagningsnivåer som gällde innan pandemin.

Till hösten kommer 5 382 studenter att erbjudas en plats på Högskolans utbildningar. Det är en nedgång med nästan tio procent jämfört med 2021.

Under 2020 och 2021 gjorde regeringen och riksdagen stora satsningar på högre utbildning. Satsningarna var ett sätt mildra covid-19-pandemins negativa effekter på samhällsekonomin. Som en konsekvens av statens satsningar kunde Högskolan i Skövde under 2020 och 2021 anta fler studenter till sina utbildningar, än tidigare.

En återgång till läget innan pandemin

Färre antas till Högskolan i Skövdes utbildningar

Studenter på Högskolans campus. Foto: Högskolan i Skövde

På Högskolan i Skövde innebär höstterminen 2022 en gradvis återgång till hur situationen var innan pandemin slog till.

Förändringen syns bland annat i Högskolan i Skövdes antagningssiffror för höstterminen.

Jämfört med motsvarande antagningsomgång 2021 har antalet antagna personer till utbildningsprogrammen minskat med 3,5 procent och till de fristående kurserna med 14,5 procent.

– Under pandemin fick vi ett större utbildningsuppdrag av staten och utbildade fler studenter än vi gjort på många år. Nu har utbildningsuppdraget minskats igen och nedgången i antalet antagna är en direkt konsekvens av detta, säger Högskolans rektor Lars Niklasson.

Färre fristående kurser

Ett exempel på skillnaden mellan 2021 och 2022 går att spåra i antalet fristående kurser på Högskolan. Inför höstterminen 2021 kunde den som ville läsa en fristående kurs välja mellan ungefär 220 ansökningsalternativ. Inför årets hösttermin har siffran minskats ned till runt 160.

– Antalet sökbara fristående kurser brukar gå lite upp och ned. Men i år är nedgången väldigt tydlig och det beror just på att vi anpassar oss till det nya läget, säger Lars Niklasson.

Tacka ja innan 22 juli

Alla som idag har blivit antagna eller reservplacerade har fram till den 22 juli att tacka ja eller nej till sin plats. Därefter görs ytterligare ett urval. Resultatet av den andra antagningsomgången publiceras den 28 juli och därefter får alla det slutliga antagningsbeskedet.

För vissa kurser och program finns möjligheten att göra en så kallad sen anmälan. I de fall detta är möjligt kommer utbildningarna att öppna för anmälan den 15 juli. På Högskolan i Skövdes webbplats (his.se) och på antagning.se går det då att se vilka utbildningar som öppnar för sen anmälan.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>