Hem EVENT Wikimedia Sverige tilldelas årets Ann-Marie Lunds encyklopedipris av Bild & Ord

Wikimedia Sverige tilldelas årets Ann-Marie Lunds encyklopedipris av Bild & Ord

Publicerat av: Redaktionen

Bild & Ord Akademin tilldelar i år den ideella föreningen Wikimedia Sverige, Ann-Marie Lunds encyklopedipris.

Priset överlämnas på en gala den 28 november på Filmhuset i Stockholm.

Wikimedia Sverige tilldelas årets Ann-Marie Lunds encyklopedipris av Bild & Ord

Wikimedia Sverige stödjer bland annat med fika till skrivstugorna som volontärer ordnar runt om i landet. CC BY-SA Lennart Guldbrandsson.

Priset går till Wikimedia Sverige för det arbete som de gör för att stödja den gemenskap av frivilliga som skapar artiklar, bidrar med text, bild och ljud i världens största fria uppslagsverket online, Wikipedia.

Motiveringen
Motiveringen lyder som följande: ”Encyklopedipriset tilldelas den svenska ideella föreningen Wikimedia Sverige för sitt arbete med att stödja det som är hjärtat i Wikipedias innehåll – gemenskapen – de frivilliga bild- och textbidragsgivarna.”

– Jag är glad och stolt över att Wikimedia Sverige tilldelats Ann-Marie Lunds encyklopedipris för arbetet med att stödja Wikipediagemenskapen i dess arbete med att utveckla Wikipedia i bild och text, och ser det som ett pris till gemenskapen för det arbete den utför, säger Mattias Blomgren, ordförande för Wikimedia Sverige.

– Det är ett hedersamt pris som sätter fingret på en viktig del i vårt uppdrag, att anordna aktiviteter som stärker de som är aktiva i Wikipediagemenskapen och bidra till att fler nya blir en del av den. Vi är glada för att det synliggörs, säger John Andersson, verksamhetschef för Wikimedia Sverige.

Så stödjer Wikimedia Sverige gemenskapen
Wikimedia Sverige stödjer gemenskapen på en rad olika sätt. De som bidrar med fri kunskap på Wikipedia har möjlighet att låna utrustning från teknikpoolen, få hjälp med att få pressackreditering, få ersättning för inträde och kostnad för aktivitet vid till exempel fotosafari, fika på skrivstugor, med mera. Föreningen ordnar även mängder med evenemang för att fler personer skall kunna bli en del av gemenskapen.

Tidigare pristagare
Encyklopedipriset har tidigare tilldelats bland annat: (2007) Hans Rosling, professor, (2006) Dokumentärredaktionen vid Sveriges Radio, (2002) Producentgruppen ”Fem myror är fler än fyra elefanter”, (1995) Helge Skoog, Soppteatern. (1993) Herman Lindqvist, historiker och (1985) Alf Henrikson, författare.

2017 års prisgala
Utdelningen av Ann-Marie Lunds encyklopedipris kommer att hållas tisdagen den 28 november klockan 17.00 på biograf Mauritz, Filmhuset, Gärdet. Endast för inbjudna. För mer information: Bild & Ords webbplats.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>