Hem NYHETER Hur upplever Piteås unga sin egen hälsa?

Hur upplever Piteås unga sin egen hälsa?

Publicerat av: Redaktionen

Enkätundersökningen Personligt har genom­förts för femtonde gången bland grundskoleelever, skolår 7 och 9, och gymnasieelever, skolår 2.

Enkäten genomförs på uppdrag av Kommunfullmäktige som en del i kommunens årliga uppföljning.

Idag, måndag 19 februari, presenteras resultaten av undersökningen under Kommunfullmäktiges sammanträde.

Av 1507 elever har 1265 svarat vilket ger en svarsfrekvens på 84 %. Undersökningen genomfördes under oktober-nov förra året.

Några av de resultat som utmärker sig positivt i 2017 års undersökning är:

  • Många ungdomar är föreningsaktiva (62%)
  • Fler elever uppger att de aldrig rökt (74 %)
  • Eleverna trivs bra i skolan (90%)

Hur upplever Piteås unga sin egen hälsa?

Även om det stora flertalet unga mår bra och trivs i skolan så uppger många, framförallt tjejer, att de haft huvudvärk, ont i magen, sömnsvårigheter och känt sig nedstämda och deppiga. Exempelvis känner sig 54 % av tjejerna stressade i stort sätt varje dag – att jämföra med 20 % av killarna.

Frågorna angående kränkningar och mobbning är omformulerade och inte direkt jämförbara med föregående år men någon ökning kan inte ses. Många elever känner sig dock utsatta och ungefär var femte elev uppger att de blivit kränkta enstaka gånger.

I de fördjupade frågorna om skolan kan ses att de allra flesta eleverna trivs bra i skolan – drygt 90 %. De högsta betygen får frågorna som handlar om lärarna och undervisningen och de lägsta betygen får frågorna om skolmaten. När det gäller inflytande i skolan så vill eleverna vara med och påverka i högre grad än vad de upplever att de får för i stort sätt samtliga frågeområden.

– Den här undersökningen är oerhört viktig för oss för att få veta hur våra ungdomar mår. Jag är glad över att så många unga är föreningsaktiva och att trivseln är hög i skolan. Men samtidigt är det bekymmersamt att många, framför allt unga tjejer, inte mår bra. Vi arbetar på många sätt med elevhälsa men vi kan alltid bli bättre, säger Anders Lundkvist, kommunalråd, Piteå kommun.

Efter fullmäktiges sammanträde idag kommer rapporten att presenteras för utbildningsförvaltningens ledningsgrupp och sedan tas den upp i de berörda nämnderna. Under februari och mars erbjuds samtliga högstadieskolor och gymnasieskolor att ta del av resultatet. Det är sedan upp till respektive skola att besluta om åtgärder utifrån sina resultat.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>