Hem NYHETER Så kan esport hjälpa studenter med utbildning och sociala kontakter

Så kan esport hjälpa studenter med utbildning och sociala kontakter

Publicerat av: Redaktionen

[KRÖNIKA] Esport har på bara några år gått från att ses som något smågrabbar pysslar med i pojkrummen till att vara en högt respekterad sport med proffsligor som omsätter miljontals kronor.

Bara i Sverige räknar man med att det finns över 100 000 organiserade utövare av esport vilket gör den till en aktivitet lika stor som handboll, ishockey och tennis.

Matcher i spel som League of Legends, Counterstrike och DOTA 2 drar tusentals tittar och har hundratusentals engagerade spelare. Men förutom att vara spännande spel kan de också vara nyckeln till bättre utbildning och mer kontakt.

Så kan esport hjälpa studenter med utbildning och sociala kontakter

Tobias Helmer, marknadschef Dell Sverige

I Sverige har principen varit att utbildningar och skolor skall fortsätta som vanligt under corona-epidemin, men många sport- och fritidsarrangemang har ställts in vilket påverkar barn och ungdomar och riskerar öka ensamhet och isolering.

Esport kan vara en engagerande aktivitet för ungdomar som bryter isolering och även ökar studieresultat.

En skola kan exempelvis schemalägga utställningsmatcher, ha återkommande virtuella teammöten med mera och kan på så sätt hjälpa elever att ha en viss känsla av normalitet.

Avancerade datorspel är inte bara en meningslös lek, istället främjar det samarbete, kritiskt tänkande och gott digitalt uppförande. Multiplayer-spel kräver en ingående förståelse för kommunikation samt avancerade motoriska färdigheter.

En studie av esport-idrottare i Tyskland visade att toppspelare genererar stresshormoner motsvarande dem som finns i en professionell racerbilförare och nådde pulsnivåer nära en maratonlöpare. På den nivån är det en elitidrott.

Här är några sätt att använda esport för att hålla eleverna engagerade:

Planera en uppvisningsmatch. Kolla om det finns några team på skolan som kan köra en uppvisningsmatch i något populärt spel. Be dem också förklara taktik, strategi och hur man måste tänka och träna för att bli bra på spelet.

Uppmuntra eleverna att skapa något nytt. Med lite flexibilitet i schemaläggningen kan element från spelskapande läggas in som undervisningsmoment. Kanske ett skolspecifikt spel kan utvecklas där eleverna får tävla mot varandra.

Öppna det virtuella gymmet. Skapa träningsanläggningar på skolans datorer så att elever kan finslipa sina färdigheter och samarbetsmetoder i spelen.

Titta på proffsen. Uppmuntra elever att efterlikna strategier som visas av professionella esport-idrottare. Twitch är en mycket populär plattform för att titta på professionell esport.

Skapa schemalagda virtuella teammöten. Regelbundenhet är viktigt och för många som är ensamma kan spontana möten vara svårt att få till. Skapa schemalagda, öppna möten som ger elever möjligheten att komma i kontakt med andra.

Att delta i esport kan vara en möjlighet för elever att skapa en känsla av normalitet under denna period. Esport gör också att många traditionella färdigheter som samarbete, huvudräkning, strategiskt och logiskt tänkande samt reaktionssnabbhet utvecklas. Plus att esporten kan vara ett sätt att bryta ensamhet och isolering för många ungdomar.

Av Tobias Helmer, marknadschef Dell Sverige

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>